Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Folyamatos vs egyszerű?

Folyamatos vs egyszerű?

Figyelt kérdés

A folyamatos és egyszerű jelennel van egy kis bajom. Értem hogy mikor és mit jelent, de van egy házi ami eléggé bezavart. Nem vagyok egy nagy angolos szóval.. Na van ez a házi amiről elkell dönteni hogy, egyszerű vagy folyamatos jelen-e és bekelll illeszteni a megadott szavat a rendes alakban.

Dear Molly

I..... ( write ) from the gorgeus island of Jamaica! na pl ez az egyik. ezt a levelet ugye én most olvasom meg nem most irta meg a feladó de mégis egy embert megkérdeztem és azt mondta folyamatos. ugye mivel ez egy levél ez nem most irták hanem most olvasom szóval ezért nem értem most hogy ezt, hogy kell. mert azt értem pl ha vannak kulcsszavak mint a never usually at the moment ebből persze simán ellehet dönteni hogy milyen idő. másik: Jim and I ..... ( stay ) in a five star hotel in the Ibiza. Right now, I.... ( sit ) on the balcony and I.... ( drink ) a delicious fruit punch. Jim .... ( walk ) along the beach.

2012. szept. 20. 18:13
 1/3 anonim válasza:

1. am writing

2. are staying

3. am sitting

4. am drinking

5. is walking

Tehát a felhozott példáid mindegyike folyamatos jelenben van. Jó, a második elmegy egyszerű jelennek is. Hogy miért folyamatosak? Mert lehet, hogy te most olvasod a levelet, és az is biztos, hogy az, aki a levelet korábban írta, most már nem csinálja ugyanazokat a dolgokat, de a levél írásának pillanatában csinálta őket, illetve történtek azok a dolgok. Olyan mintha telefonban mesélné el, hogy mi történt éppen akkor (5 csillagos hotelban szállnak meg, a balkonon ül, gyümölcslét iszik, a férje sétálgat), csak éppen leírta papírra.

Igen, vannak bizonyos kulcsszavak, melyek megkönnyítik a választást.

Folyamatos: at the moment, right now

Egyszerű: never (sosem), usually(általában), always(mindig)

Az egyszerűeknél lévőknél egyértelmű, hogy azt elentik, hogy a cselekvés nem ebben a pillanatban történik.

Dante

2012. szept. 20. 19:15
 2/3 A kérdező kommentje:
értem, köszönöm. és ha pl azt mondom hogy este elmegyünk a fesztiválra az egyszerű jelennek számit?
2012. szept. 21. 10:55
 3/3 anonim ***** válasza:
We're going to a/the festival in the evening/at night.
2012. szept. 21. 15:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!