Mennyi az esélye, hogy Magyarországon bevezetik a cirill írást?
Semennyi esélye sincs.
A billentyűzet meg az operációs rendszerek frissítése csak egy nehézség lenne a sok közül. A gyerekek már nem tudnák elolvasni a mi könyveinket, és nekünk is újra meg kellene tanulnunk írni-olvasni.
14. Á, szerintem nem lenne az olyan nehéz. Könnyű megtanulni a cirill írást, meg a gyerekeink is 1-2 hét alatt megtanulnák a latin írást - csak ugye minek ez az egész? :D
Azon gondolkoztam el, elég lenne-e a magyar hangok jelöléséhez az összes cirill betű. Pl. az ü, ű jelölése hogyan menne? Nem is tudom, van-e "y", rajta két vesszővel, az Wordből a szimbólumok közül nem rémlik ilyen. Lehet, új karaktereket is kéne készíteni, teljesen új billentyűzetet, és akkor a gépírást is újra kéne tanulniuk azoknak, aki erről papírt szereztek. Akkor a régi papírjukat beszámítanák? Ezek a hatalmas problémák... :D
Webnyelv,a sima latin ábécékben sincsen ó,ö,ő,ú,ü,ű,ly stb...
Ebből a szempontból a cirill jobb választás is lett volna,hiszen abban van S is és SZ is,sőt még ZS betű is.
És mi értelme lenne?
Ezt még eddig nem határoztad meg :)
17. Na igen, de akkor a számítógép karakterkészletét is ki kéne bővíteni, ha áttérnénk a cirill írásra, mert cirill hosszú ő és ű eddig nem is volt. :) Ez azért okozna némi problémát. Mármint beletenni pl. a Windowsba ezeket a karaktereket és úgy árulni a Windowst. Vagy külön telepíteni kéne magyar karakterkészletet.
És ha áttérnénk, akkor az sz-t már a c jelölné? Akkor a gépíróknak újra kéne tanulni gépelni.
Érdekes problémafelvetés egyébként, nekem tetszik.
Tényleg nem indokolja semmi sem egy ilyen bevezetését, de ettől függetlenül érdekes felvetés volt. :P
Megtanulni nem lenne akkora tragédia, ha az embernek muszáj, akkor nagyon gyorsan - vagy legalábbis könnye(bbe)n - befogadja magába az ilyeneket, ilyen ügyes a mi fajunk. :D
Informatikai szempontból már kínosabb lenne, de arra is lenne megoldás biztosan.
Persze fura is lenne egyúttal, de ez úgyis elméleti síkon marad. :) Egy nem használt, "hivatalos" magyar cirill ábécét azért megnéznék. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!