Küldene valaki egy listát azokról a szavakról amik tartalmaznak ë hangot?
meg se nagyon merem kérdezni, a magyarban ez milyen hang?
(oroszos lévén, én ugye automatikusan "jo"-nak mondom, de biztos létezik más nyelvekben is - no de mi a magyarban?)
köszi, és bocsi, ha esetleg hülyeséget kérdeztem
üdv
:)
Azt hiszem ez a rövid é-nek a jele,legalábbis igy láttam jelölve.Vagy azon csak 1 pont van?
Nyelvjárásban,vagy tájszólás vagy mi az,abban van.
De lehet hogy nem erre gondol a kérdező,úgyhogy példákat nem írok.
#3/4 A magyarban ez a "kedves" "nyelvészek" által kihaltnak, jobb esetben tájszólásnak titulált hang. Réges régen még köznapi használatban volt. Amikor egy külföldi se mondta volna a magyar nyelvet mekegősnek.
Amire te azt mondod, hogy mentek az igazából 4 dolgot jelent amit ë nélkül nem tudsz megkülönböztetni:
1. mentek = ők mentesek, például mentelmi joguk van
2. mentëk = én fuldoklót ki a vízből például
3. mëntek = ők korábban távolodtak
4. mëntëk = ti most elhaladtok
jesszuszpepi! fél évszázadot megértem, s még csak nem is hallottam ilyesmiről, pedig mennyi hasznos meg haszontalan dolgot próbáltak belém tömni a sulis évek alatt
én mindenesetre máris visszavonulok, mert sajnos nem tudok segíteni
egyébként létezik ilyen lista?
biztos ismered:
beleolvasgattam, és nekem úgy jött le, mintha tájszólás lenne, a himnuszunk eleje pl. így néz ki:
Isten, áldd mëg a magyart
Jó kedvvel, bőséggel,
Nyújts fëléje védő kart,
Ha küzd ellenséggel;
Bal sors akit régën tép,
Hozz rá víg esztendőt,
Mëgbünhödte már e nép
A multat s jövendőt!
ennek alapján úgy tűnik, hogy kiejtéstől függően szinte bármely e-betűs szóban szerepelhet (tudom, nyilván nem így van, de egy laikusnak...)
üdv
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!