Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Kínában hogy gépelnek?

Kínában hogy gépelnek?

Figyelt kérdés

2012. aug. 12. 23:23
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
Mert ott 40-50 000 betű van.Hogy oldják meg?
2012. aug. 12. 23:24
 2/11 anonim ***** válasza:
2012. aug. 12. 23:39
 3/11 anonim válasza:

[link]

Bár szerintem nem igaz...

2012. aug. 12. 23:40
 4/11 anonim ***** válasza:
2012. aug. 12. 23:42
 5/11 A kérdező kommentje:
Sajnálom,nem tudok angolul.
2012. aug. 12. 23:43
 6/11 A kérdező kommentje:
AZért megy a zöld kéz.Valaki elmondaná a lényegét magyarul?
2012. aug. 12. 23:44
 7/11 anonim válasza:
Ha jól értelmezem azt akarta mondani, hogy vagy latin betűkkel, vagy pedig hasonló módon, mint ami a telefonokon a kiegészítéses mód (pl. telefonon beírod ember, és akkor elég 1-szer megnyomni az e gombját, aztán az m-ét és a többi).
2012. aug. 12. 23:50
 8/11 anonim ***** válasza:

Csak annyit mond, hogy kicsit olyan ez mint telefonokon, de valójában nem olyan.

Létezik ugye a pinyin (latin betűs átírás) és azt begépeled, erre kiad egy valószínű verziót. Ha jó, akkor ennyi, ha nem jó, akkor egy legördülő listából cserélgethetsz a lehetséges hanzik közül míg a helyeset nem kapod.

Van egy másik módszer is ami gyökeket használ (pl: 続 gyökei 糸 és 士 és az a egyenes vonal, plusz a lábak belőle), de ez elég bonyi, ahogy wikipédián olvastam. (Sima kínai tudás messze nem elég hozzá, ahogy látom), tehát kétlem, hogy sokán használnák.

2012. aug. 13. 00:25
 9/11 anonim ***** válasza:

Najó, kicsit benéztem, tehát ahogy a wikipédián láthatod, úgy néz ki egy általános billentyűzet. Lehet választani, hogy gyök-alapú vagy latin-alapú bevitelt akarsz használni (latin alapú sokkal ismertebb).

A gyök alapú az, ahogy mondtam abból áll, hogy a kisdarabkákból (gyökökből) összerakod az egész hanzit. A bonyolultság akkor jött be, hogy van egy két-kiveteles rész, amire nem akartak külön gombot hozzákötni, de a többiből nem lehet összerakni, ezért valami speciálisat defináltak neki.

Pl egy normális: 十 + 日 + 十 = 車

De 門 az 日 + 弓, viszont ilyenből kevés van.

Bár attól még elég bonyolult, mivel nincs rajta az összes gyök (abból is nagyon sok van), és így sok önmagát és a hozzá hasonló gyököket is jelenti. Pl: ト az jelenti a 連-t 車 nélkül (mivel annak a gyöknek nincs magában jelentése így nem tudom bevinni) és a 斗-ban a két pöcköt is. Vagy 田 az a 母-t is jelenti és sok mást. Tehát kell hozzá tudás, de azért nem olyan sok, mint előszőr képzeltem. Ettől függetlenül nem túl gyakori. (Cangjie módszernek hívják, feltalálójáróL)

2012. aug. 13. 00:34
 10/11 A kérdező kommentje:

Köszi.

És,ha írógépen kell nekik gépelni?

2012. aug. 13. 13:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!