Mondanátok orosz neveket és annak becézéseit?
Van jó pár olyan név is az oroszoknál, amelyeket más országokban is használnak, népszerűek, és persze vannak a tipikus "orosz" nevek.
Így hirtelen ezek jutnak eszembe: Natasa (Natalia), Szvetlána, Nagyezsda, Anna (Anushka), Viktoriya, Aleksandra, Jelena, Anasztazia, Jekaterina (Kátya), Irina, Olga, Larissa, Ludmilla, Mariya, Marina, Oksana, Tatjana (Tánya), Julia
az előttem szólóhoz csatlakozva:
Szvetlána - Szveta; Nagyezsda - Nagya; Anna - Ánya; Viktorija - Vika, Vitya; Alekszandra - Szása, Szásenka; Jelena - Lena; Anasztaszija - Nasztya; Jekatyerina - Kátya, Katyusa; Irina - Ira; Olga - Olja; Larissa - Lara; Ludmilla - Ljuda; Marija - Mása, Másenka; Tatjana - Tánya; Julia - Julja; Elizaveta - Liza; Ljubov - Ljuba
csupa s csupa női név :)
fiú is kell?
ha van kedved böngészni :)
üdv
:)
Akszinija
Akulina
Alekszandr - Szasa
Alekszandra - Szasa
Alekszej - Aljosa
Anatolij
Andrej - Andrjusa
Artyom
Anton - Antosa
Antonyina
Anna - Anyuta, Annuska, Ánya
Arkagyij
Arszényij
Afanászij - Afonya
Borisz - Boba, Borja
Vlagyimir - Vologya, Vova
Valentyin - Válja
Valentyina - Válja
Iván - Ványa, Vanyecska, Vanyuska
Vaszilij - Vaszja
Vera
Vlagyiszlav
Viktor - Vitya
Vitalij
Gavriil
Galina - Galja
Georgij - Grosa
Gerászim - Gerászja
David
Danyiil - Danya
Darja - Dasa
Gyemjan
Dmitrij - Gyima
ekatyerina - Katya, Katyusa
Jeléna
Jefim
Igor
Ilarion
Ilja - Iljusa
Kondrat - Kondrasa
Nyikolaj - Kolja
Konsztantyin - Kosztya
Lavrentyin
Larisza - Lara
Hrisztyina - Hrisztya
Pjotr - Petya, Petrusa
Fjodor
Makszim
Szergej - Szerjozsa, Szerjuha
Oleg
Praszkovija
Egyébként néhány szótárnak van a hátulján egy jó hosszú lista orosz személynevekről és azoknak becézéséről. :)
Szvetlana az egyébként szveta:):)
Es sztem gyönyörű név:):)
Véletlenül találtam rá és nagyon érdekelni kezdett :D
Talán felesleges válaszolnom a kérdésedre, mert már csomó választ kaptál erre.
Viszont az Oleg névről is hallottam egy becézést: Olenyka -vagy valami ilyesmi (nem biztos, hogy jól írom). Egy orosz mesének volt egy ilyen címe: Mása és kisöccse, Olenyka (?). Azóta keresem a neten, de nem találom :(
Érdekes, hogy az orosz becézés teljesen más. Én eddig nem is tudtam, hogy a Vologya a Vlagyimir becézése. Azt hittem, hogy ezek külön nevek. A Vologyáról ilyen becézést is hallottam: Vologyenka. A Vlagyimirre meg: Vlagyika.
Az is érdekes, hogy az oroszok nemcsak a neveket becézgetik, hanem a feljebbvalóikat is: anyácska, cár atyuska, babuska (nagymama), fiúska meg ilyenek. Még a földrajzi neveket is becézgetik, pl. Oroszország anyácska. Ez szerintem azért van, mert nagyon szeretik a hazájukat és a kultúrájukat.
Anna, Ánya, Dimitrij, Iván, Larisza/Larissza (mindkettő létezik, és egyébként nekem ez a kedvencem😊) Alexej, Szvetlána-Szvetna, Anasztázija-Nasztya, Jekatyerina-Kátya-Kátyusa, Jelena, Sonya, Dária, Alexandra, Olga, Tatjana, Marija, Viktórija, Szofija, Szergej.
Per pillanat ezek jutottak eszembe és lehet, hogy már írták őket és egy kicsit idejét múlta már a kérdés, de gondoltam, hogy esetleg ha nem is a kérdezőnek, de valakinek még hasznára lehet a válaszom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!