Aki beszél valamilyen SZLÁV nyelvet, az tudna segíteni? Múlt idő.
Ugye a legtöbb szláv nyelvben (ukránul tanulok, de mindegyikbe ez van) a múlt időnél 3 forma van.
Amikor az ige magánhangzóra végződik, vagy LA, LO a vége. meg LI ha többesszám.
És az van hogy ez a hímnem, nőnem, semlegesnem , többesszámba nincs nem.
De ezeket a nemeket MIHEZ kell igazítani? Pl ha nincs főnév a mondatba. pl : Dolgoztam. Építettem.
A főnévhez kell igazítani? Vagy mihez? Mi erre a szabály?
Hogy van ez?
Mindig a cselekvő neméhez kell igazítani. hímnem -l, nőnem -la, semlegesnem -lo, többesszám minden nemben -li.
Ahogy Erzsimama írja az orroszban úgy van. A szlovák, cseh, belorusz, ruszin (ebből gondolom az ukránban is) nem mindig mondják a "ja" (én) szót, de ekkor a som (ejtsd szom)vagy ugyanaz a smi, jem, jsem szavak (nyelv szerint) jelentése.
Dolgoztam = pracoval som, robil som, dělal jsem, robil šmi, robil jem.
építettem = (hn.)staval som, (nn.)stavala som, (sn.)stavalo - semlegesnemnél o végződés, a som elmarad.
építettél = staval si, (ő) épített = (on) staval. Tőbbesszám: stavali sme (építetünk) stavali ste (építettetek) stavali (építettek),
én dolgoztam az irodában = pracoval som v kancelárii , itt a ja (én) szükségtelen, duplázódna, a som-ban benne van a jelentése, mint a magyarban a dolgoztam, "én" nélkül, itt a -tam-ban vann benne az én jelentése.
És nem az irodához igazítod, az iroda nem cselekvő, magadhoz igazítod, vagy ahoz akiről beszélsz, aki cselekszik.
Az ablak kinyílt - okno sa otvorilo, vagy - otvoril sa oblok. de ukránul is otvoriloszja okno, vagy otvorilszja oblok. Okno - semleges nemű ablak, oblok - hímnemű ablak. Semmitől nem füg melyiket használod, az igét magad neméhez igazítod.
Ha te férfi vagy:
Já átkril okno. (kiejtés szerint)/ Én kinyitottam az ablakot.
Abban az esetben, ha lány vagy:
Já átkrilá okno./ Én kinyitottam az ablakot.
Magadhoz igazítod.
Nőnemű vagy hímnemű vagy.
Egyszer már válaszoltam, most is írok.
Dolgoztam, ott az ige ragja mutatja meg, -m hogy énrólam van szó, tehát oroszul: já fábotál, ha fiú, já rábotálá, ha lány, és semlegesnemben rábotálo, a többes számban mü, vü, onyi rábotáli.
Tehát , ha azt mondjuk, hogy az apa dolgozott, akkor: otyec rábotál, mert ő hímnemű, és mindig a cselekvést végző személyhez igazítom az igét.
Megnézem, hogy ki, vagy mi csinál valamit, és őhozzá igazítom az igeragozást múltidőben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!