Apró nyelvek! Ki beszél / tanult közületek valamilyen kisebb, különleges nyelvet?
Én csak a hagyományos, nagyobb nyelveket tanultam, de lenyűgöznek a kicsik. Érdekel, hogy a GYK olvasói közül tud-e valaki mondjuk grúzul, cseremiszül, rétorománul vagy jiddisül...
Ha van időd, és annyira kicsi nyelv, mutasd be egy kicsit: kik beszélik, hányan, hol stb...
Kérek szépen életkort, nemet, és hogy mennyire tudsz / mennyit tanultál, és milyen apropóból.
Előre is köszönöm mindenkinek a hozzászólását!
:D
Biztosan egy tanulmányt akarsz írni.
Az általad említett nyelveket nem tanultam, de egy ritka nyelvet azért igen, mégpedig a régi vend nyelvet. Ma azt állítják, hogy ez a szlovén nyelvnek a leggazdagabb nyelvjárása, de ez nem igaz, mert a szlovén nyelv tulajdonképpen ugyanúgy, mint a német, több nyelvjárásból részben mesterségesen összeállított irodalmi nyelv. Ezt a nyelvet Szlovéniában Murántúlon beszélték, és nagyjából még most is beszélik, főleg az idősebbek. Pontosan hányan beszélik, azt nem lehet tudni, szerintem a mai -erősen visszafejlődött változatát - már nagyon kevesen, de 1920-ban még 70 - 90 ezer ember. A vend nyelvnek egy hasonló változatát beszélik Magyarországon, a szlovén határ mellett, de csak az idősek. A fiatalok már egyáltalán nem. Ez a generáció már teljesen elmagyarosodott. K.b. 50-60 évvel ezelőtt még 5-6 ezren beszélték. K.b. 300 könyv kjelent meg ezen a nyelven, de még két biblia-fordítás is. 1920-ig Murántúlon az iskolákban ez volt az oktatási nyelv. Aztán betiltották, és miután elveszítette a funkcióját, nem gondozták, nem fejlesztették, nem szabályozták. Valami kevés megmaradt belőle.
Én feröeriül tanulok. Eltérő adatokat lehet találni róla, de kb. 70'000-150'000 ember beszéli, főképp Feröeren. (Még Dániában és az USA-ban van elvileg aránylag sok beszélője.) A germán nyelvek északi ágába tartozik.
13 éves korom környékén láttam valami ismeretterjesztő filmet Feröerről. Sok helyi lakost is megszólaltattak benne. Ezeket a részeket nem szinkronizálták, csak feliratozták. Nos, azt hiszem, ekkor szerettem bele ebbe a nyelvbe. Elkezdtem érdeklődni utána, s rövid idő alatt belebotlottam az interneten a Týr zenekarba (feröeriek; azóta is az egyik kedvenc bandám). Mivel sok számukat az anyanyelvükön írták, így ez volt az első "tananyagom".
A nyelvet ténylegesen tanulni úgy másfél-két éve kezdtem (addig csak a legalapvetőbb kifejezéseket értettem/tudtam rajta), mivel ekkor sikerült hozzájutnom egy nyelvoktató csomaghoz. Jelenleg talán úgy alapfok és középfok között lehetek tudásszinten.
19/L
OFF
Mindkét válaszolónak:
ÓRIÁSIAK vagytok! Úgy örülök, hogy vannak ilyen emberek..
érték, amit tesztek. Regeteg-sok sikert.
Nem tudom, hogy annak számítanak-e, mivel nem tekinthetjük őket egzotikusnak: tanultam latint és eszperantót. A becslések szerint mindkét kör milliós, sőt többen ismerik valamennyire a latint, mint amennyi Magyarország lakossága (11 millió egy régebbi statisztika szerint, azóta nőhetett vagy csökkenhetett is ez a szám). Az eszperantósok száma 2 milliós a teljesen kezdőkkel együtt. Latinból inkább csak olvasni szoktam, az eszperantóval fórumozni járok. Néha benézek egy latin fórumra, de csak ritkán van olyan téma, amihez hozzá is tudok szólni.
Hogy legyen még valami egzotikus: néhány jelet ismerek a magyar jelnyelvből a Hallatlan szótár alapján. Miért? Egyrészt, hogy legyen egy alap, amihez visszanyúlok, ha kell. Másodszor, most már értem, ha mutogatnak nekem. Mielőtt még rám szólna valaki, hogy ez nem mutogatás, elmondom, hogy azért még a jelelésből csak néhány jelet kapok el. Harmadszor, mert csak érdekel. Magyarországon van egy 60 ezresre becsült közönsége, főként siketek, de hallók is használják.
29/L
Nagyon köszönöm Nektek!
Olyan jól esik olvasni, hogy ilyen kicsike nyelvvekkel foglalkoztok... hogy így becsülitek őket és a beszélőiket...
Ja, és nem, nem írok tanulmányt... nem ezzel foglalkozom. Csak nagyon érdekel...
:D
Írjatok még, biztos vannak még, akik kisebb nyelvet tanulnak / tudnak...
én kvanczipopolézul tanulok, az a zumbalumba szigeten beszélt nyelv, amit a német gyarmatosítók jövevényszavai torzítottak el az ausztralopichalézből (ami már kihalt). Azért ezen a nyelven, mert össz vissz 5-en beszélik már csak (+én alapszinten)
és szerintem ez olyan gyönyörő, hogy ilyen kis cuncimuncsi mütyűr nyelven tudok, hogy mindjárt sírok is....
Köszi!
Hol és kik beszélik a csukcsot...?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!