Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » How have you been? Mit jelent?

How have you been? Mit jelent?

Figyelt kérdés

2012. júl. 22. 07:52
 1/7 anonim ***** válasza:
Hogy voltál?
2012. júl. 22. 09:18
 2/7 anonim ***** válasza:
Az a lényeg, hogy igazából azt kérdezi, hogy "Hogy vagy?" - de nem azonos a "How are you?" kifejezéssel, ami a pillanatnyi helyzetre kérdez, hanem azt is tudni szeretné, hogy a közelmúltban mi a helyzet, tehát valahogy úgy fordítanám, hogy "Hogy vagy mostanság?"
2012. júl. 22. 09:23
 3/7 anonim ***** válasza:

Ez is a "Hogy vagy", de pl. akkor használják, ha már régóta nem találkoztatok/beszéltetek, és az egész azóta eltelt időszakra vonatkozik a kérdés.

Szebben úgy fordítanám talán, hogy "Mi van veled mostanában?" Szó szerint persze nem ezt jelenti, de én hasonló helyzetben ezt szoktam használni.

Mert ugye a Hogy vagy?-ra rávágja, hogy jól (most épp), de erre meg remélhetőleg mesél kicsit, hogy mi történt vele az elmúlt időszakban. :)

2012. júl. 22. 09:48
 4/7 anonim válasza:
webforditas.hu -t ajánlom figyelmedbe nagyon jó kisoldal
2012. júl. 22. 10:06
 5/7 Ian Catman ***** válasza:

Fentiek mind igazak, (hogy vagy mostanában, stb.), de NEM kell szó szerint fordítani. Ez egy köszönésforma, a briteknél eredetileg volt a How do you do? amire ugyanez volt a válasz, aztán jött a How are you, a How are you doing, a How have you been stb., ezek mind köszönésformák, és nem a jelentésükben van különbség (köszönés), hanem, hogy variálják, nem mindig azt mondják, How are you (főleg Amerikában.)

..Én pl. azt nem értettem először, mikor beállított (USA) hozzánk egy helybéli, és úgy jött be: "what's cooking?" Én hülye meg válaszoltam, semmit sem főzök, mire nézett rám, mint a borjú az új kapura, aztán elmagyarázta, hogy ez is csak annyi, hogy "Mizujs", a how are you és társai egy szlengebb formája.

2012. júl. 22. 13:58
 6/7 anonim ***** válasza:

Utolsó: ez jó sztori. :)

Most megyek majd USÁba, jó, hogy mondod, így legalább nem lepődök majd meg, ha valaki megkérdezi, hogy what's cooking? :P

2012. júl. 22. 14:55
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat :)
2012. júl. 23. 08:57

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!