Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A pm és az am kifejezés mikor...

A pm és az am kifejezés mikor melyik napszakot jelöli? Mert állandóan összekeverem. Minek a rövidítései?

Figyelt kérdés
2009. júl. 7. 21:57
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
13%
Előző: Ja igen, bunkónak lenni ma már divat.
2009. júl. 8. 01:34
 12/22 anonim ***** válasza:
31%
Ez a latinból jött át....Ha ez jelent valamit...
2009. júl. 8. 02:05
 13/22 A kérdező kommentje:

Én is az abc szerinti sorrendre gondoltam. Ez a legésszerűbb.

Az am a délelőtt ami előbb van és az abc-ben is előbb van, míg a pm a délután később és az abc-ben is később.

Ez a legegyszerűbb módja. :)

De a latint is köszönöm. Mindig tanul az ember.

2009. júl. 8. 13:03
 14/22 anonim ***** válasza:
72%

Kedves kérdező és "egyszeresitő" válaszolók!

Ebben az esetben is fontos a tudás biztonsága, mert azt biztosan nem felejted el, ha már tényleg megértetted.

Mindkét (latinból átvett) kifejezéssel gyakran találkozol - ha akarod, ha nem - a hétköznapokban. Főleg a post előtaggal sokat lehet találkozni magyarban is (postoperativ - operáció utáni) stb. Ezek jelentését szerintem sokkal egyszerübb megjegyezni és utána egymással párhuzamba állítani a fejedben, mint oda nem illő képtársításokat alkalmazni.

Lehet hatékony az is bizonyos helyeken, pl. ha több dolgot akarsz megjegyezni fejben, akkor nagyon hatékony lehet, ha társítasz mellé valami ismert szót, vagy történést. Egy kis gyakorlással hosszú bevársárló listát lehet ilyen módon fejben tartani.

De az ilyen "egyszerű" nyelvi kérdést érdemes a jelentésében megtanúlni, hiszen sok olyan angol kifejezés van, mely latin hatású, és a latin a magyarra is erősen hatott, az orvosi szakkifejezésekről nem is beszélve.

2009. júl. 9. 00:29
 15/22 anonim válasza:
41%
12:00 PM éjfélt jelent?
2013. júl. 8. 00:35
 16/22 anonim ***** válasza:
2013. júl. 8. 14:07
 17/22 Huszika99 válasza:
56%
amúgy nekem úgy volt könnyű megjegyezni h am = after midnight
2013. nov. 23. 10:20
 18/22 anonim ***** válasza:

after - azért bezavaró

A postmortem kitüntetést nem annyira kavarja ide az ember.

2014. máj. 2. 14:36
 19/22 anonim ***** válasza:
;)
2014. máj. 4. 04:00
 20/22 anonim válasza:
Ez a legtöbbeknél az este 11 (23:00) és az éjjel 1 (01:00) időpontoknál a legzavaróbb. "Délelőtt, délután"
2015. okt. 21. 03:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!