Miért van az, hogy elsősorban az angol/amerikai városok nevét mondják a magyar médiában helyesen? Például egy román, vagy svéd város nevét miért mondják "magyarosan"?
ma 21:38
Mi az, hogy megpróbálják? Az amerikai/angol városneveket is elég bénán, magyarosan ejtik, ahogyan a többi várost. Többet nem is lehetne elvárni, ez a világon mindenütt így van.
tegnap 22:12
Szerintem a Börmingem is úgy hangzik egy angolnak, mint Göteborg egy svédnek.
Azért, mert sokkal többen tanulnak/tudnak angolul, mint svédül. És nyilvánvalóan magyarosítjuk a városokat, az angol városokat sem feltétlen azzal a hangsúllyal, kiejtéssel mondjok, mint az anyanyelvi beszélők (London-Lándön pl) nem beszélve a már említett Moszkváról, Kijevről. A svéd pedig úgy ejti ki a szavakat, ahogy leírja, csak úgy, mint a német. Meg kell tanulni, hogy pl a g-t hogy ejted, mikor milyen helyzetben, illetve ilyen nyalánkságokat, de egy átlag magyar nem tudja, hogy az Jöteborj, Sztokkolm és Üppszálá, mert nem ez veszik őt körül (TV, újság, filmek, könyvek). Nem különben pedig az angol világnyelv, Amerika adja a legtöbb filmet, a sztárokat, nyilván ezt hallja midnenki a tévéből, dalszövegekből (!!!!), egyébhonnan.
Én is kaptam már idegbajt az EB-t nézve egy Csellsztörm miatt.
Azért a nyugati városokat se mindig ejtik helyesen az emberek. Nem találkoztam még olyan sportkommentátorral, aki "varfelona"-t mondana Barszelóna helyett. Vagy "mádri"-t Madrid helyett. De Lisszabont is Lisszabon ejtjük, nem pedig "lizsbó"-nak. De vannak mások is: Porto - "portu", Santarém - "szancrem", Torrão - "tohgrou".
Vagy amikor a focisták neveit mondják be... Pepe - "pep", Ricardo - "hgricard(u)", João - "zsou", és még folytathatnám. Akkor ennyi erővel minden médiában dolgozó ember tanulja meg a világ összes nyelvét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!