Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A szláv nyelvet beszélő népek...

A szláv nyelvet beszélő népek (oroszok, fehéroroszok, ukránok, lengyelek, csehek, szlovákok, szerbek, horvátok, szlovének stb. ) kölcsönösen megértik egymást?

Figyelt kérdés
2012. jún. 21. 20:00
1 2
 11/17 anonim válasza:
100%
szlovákiai magyar vagyok,és a felsorolt nyelvek közül mindet gond nélkül megértem
2012. aug. 4. 13:39
 12/17 anonim ***** válasza:
68%
Szerb, horvát, montenegrói, makedón, szlovén nyelvek beszélői tökéletesen megértik egymást. Apu horvátul tud, de ezeket 100%-osan megérti. Szlovákiában ő foglalt szobát, ő vásárolt, és ott is megértették. De volt Bulgáriában, Oroszországban is és ott is megértették a horvát nyelvet. Szóval szerencsés az az ember, akinek valamelyik szláv, újlatin vagy germán nyelv az anyanyelve. Pl. a romanok is megertik a franciakat, olaszokat, spanyolokat,portugalokat, retoromanokat. A svedek is megertik a norvrlegokat, danokat, izlandiakat, nemeteket, osztrakokat.
2012. aug. 17. 01:24
 13/17 anonim ***** válasza:
100%
Horvát vagyok és eléggé megértem az egész felsorolt nyelvet, igaz,csak szavakat, nem egész mondatokat..,,a szlovákot, csehet,szlovént a legjobban megértem, a szerbet 100%, az oroszhoz, fehéroroszhoz, ukránhoz kell egy kis orosz tudás, a lengyelt a legkevésbé értem, de van sok szó ami ugyanaz, mint a horvátban
2014. jún. 3. 16:12
 14/17 anonim válasza:
100%

Majdnem anyanyelvi szinten beszélek magyarul, szerbül....

értem a szerbeket, horvátokat is de vannak kivételek ahol az már nem megy. Szlovénokat semmit, Montenegróikat igen. Boszniában attól függ hogy kivel beszélgetek ha sok a török szó akkor nem értek meg mindent. Orosz, Ukrán Cseh, Lengyel Szlovák szavakat igen, mondatokat nehezen. De... lehet könnyebben megtanulnám mint a németet...

2016. dec. 2. 20:30
 15/17 anonim ***** válasza:

Cseh anyanyelvű vagyok

Szlovákból és ruszinból gyakorlatilag mindent értek és a lengyel nagyrészét is

Délszlávokból sok szót de mondatokat már nehezen

Orosz ukránból szinte semmit

2020. máj. 19. 20:26
 16/17 anonim ***** válasza:
oroszok és az ukránok nem értik egymást, legalábbis az ukrán munkások akik nálunk laknak albérletben azt mondták. És gondolom hiteles is
2021. júl. 7. 15:41
 17/17 anonim válasza:

Szlovén vagyok. (Félig)

Az oroszból semmit sem értek. Maximum egy-egy szót. Kicsit olyan az én fülemnek, mintha valaki szlovén hanglejtéssel beszélne egy kitalált szavakból álló nyelvet.

A lengyelt is volt szerencsém élőben hallani. Nálunk is csak szavakat tudtam kivenni, de többet, mint az orosz-ukránból. Azért arra sem mondanám, hogy értem. Inkább angolra váltottunk, hogy értsük egymást. :)

Viszont egy szlovák családdal el tudtam beszélgetni egyszer, kisebb félreértések, félrehallások árán. Ők is értettek engem.

A horvát pedig szinte olyan nekem, mintha szlovént hallanék. Megértem az egészet. Persze a szavaik mások, de a szövegkörnyezet és a mondatok miatt teljesen értem, amit beszélnek. Ők is engem, de talán kevésbé, mint én a horvátot. Állítólag ez egy legenda a délszlávok közt, hogy a szlovén teljesen megérti a horvátot, de fordítva már akadnak nehézségek. Nos, nálam beigazolódott.

A többi szláv nyelvhez még nem volt szerencsém.

2023. ápr. 30. 06:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!