A szláv nyelvet beszélő népek (oroszok, fehéroroszok, ukránok, lengyelek, csehek, szlovákok, szerbek, horvátok, szlovének stb. ) kölcsönösen megértik egymást?
Majdnem anyanyelvi szinten beszélek magyarul, szerbül....
értem a szerbeket, horvátokat is de vannak kivételek ahol az már nem megy. Szlovénokat semmit, Montenegróikat igen. Boszniában attól függ hogy kivel beszélgetek ha sok a török szó akkor nem értek meg mindent. Orosz, Ukrán Cseh, Lengyel Szlovák szavakat igen, mondatokat nehezen. De... lehet könnyebben megtanulnám mint a németet...
Cseh anyanyelvű vagyok
Szlovákból és ruszinból gyakorlatilag mindent értek és a lengyel nagyrészét is
Délszlávokból sok szót de mondatokat már nehezen
Orosz ukránból szinte semmit
Szlovén vagyok. (Félig)
Az oroszból semmit sem értek. Maximum egy-egy szót. Kicsit olyan az én fülemnek, mintha valaki szlovén hanglejtéssel beszélne egy kitalált szavakból álló nyelvet.
A lengyelt is volt szerencsém élőben hallani. Nálunk is csak szavakat tudtam kivenni, de többet, mint az orosz-ukránból. Azért arra sem mondanám, hogy értem. Inkább angolra váltottunk, hogy értsük egymást. :)
Viszont egy szlovák családdal el tudtam beszélgetni egyszer, kisebb félreértések, félrehallások árán. Ők is értettek engem.
A horvát pedig szinte olyan nekem, mintha szlovént hallanék. Megértem az egészet. Persze a szavaik mások, de a szövegkörnyezet és a mondatok miatt teljesen értem, amit beszélnek. Ők is engem, de talán kevésbé, mint én a horvátot. Állítólag ez egy legenda a délszlávok közt, hogy a szlovén teljesen megérti a horvátot, de fordítva már akadnak nehézségek. Nos, nálam beigazolódott.
A többi szláv nyelvhez még nem volt szerencsém.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!