Miért mondják azt az emberek, hogy "evvel" meg "avval"? Titeket nem zavar?
Figyelt kérdés
Annyira irritáló.Főleg,hogy a magyar(!) tanárom is mindig helytelenül mondja...az+val=azzal mert a -z-hez hasonul a -v...És nem pedig:av+val...Ugyanígy az ezzel...2009. júl. 1. 23:39
11/17 anonim válasza:
huu engemet baromira idegesit!!!!
12/17 anonim válasza:
de zavar... ezért aki ezt mondja jól seggbe rúgom utána meg a kutyámmal megcsócsáltatom a nyelvét és zutty már nem is beszél iyg többet (sőt lehet h sehogy)
13/17 anonim válasza:
Én utálom az "evvel"-t meg az "avval"-t... de amit a legjobban utálok: CSINÁLNÁK (E/I.) Annak aki nem érti, elmondanám, hogy ez helyesen: CSINÁLNÉK.
14/17 anonim válasza:
"Én utálom az "evvel"-t meg az "avval"-t... de amit a legjobban utálok: CSINÁLNÁK (E/I.) Annak aki nem érti, elmondanám, hogy ez helyesen: CSINÁLNÉK."
Pedig a csinálnék eléggé új alak...
16/17 anonim válasza:
08:11-nek lesz igaza.
Egyes tájegységeken bizonyos nyelvi formák - még ha tankönyv szerint nem is helyes - lehetnek általánosan elfogadottak. Ott az az alap = az számít helyesnek. Helytelen beszéd = ha nem úgy beszélsz ahogy a közösség túlnyomó többsége.
Az "azzal-avval" meg azért nem is a legjobb példa, mert hivatalosan mindkettő helyes. De sokkal durvább "helytelenségek" is lehetnek egyes tájegységen általánosan helyesként elfogadottak, ott nem illik őket ezért kijavítani stb.
17/17 anonim válasza:
Engem is szörnyen zavar, egyszerűen falra mászok tőle, az oké, hogy tájszólás, de miért jó parasztosan beszélnünk ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!