Kiejtésügyileg melyik a legnehezebb nyelv a világon?
Nem hiszem, hogy ezt egyértelműen meg lehet mondani: kinek mi.
Eleve anyanyelvtől is függ, hogy utána, idegen nyelvként mit lesz nehéz kimondani (ami hang van a saját anyanyelvben is, azt nem olyan nehéz, mint ami pl. nincs, és így tovább...), másrészt meg egyes embereknek könnyen megy egy adott nyelv, másnak nehezebben.
Szóval nincs a kérdésedre egy egzakt válasz.
Ugyanakkor kétlem, hogy én valaha meg tudnám tanulni mondjuk a busmanok nyelvét. :P
a magyar, mert így írják: - elnézést, nem értettem mit tetszet mondani?
és így ejtik: - he ?
Az ilyen típusú kérdésekre azt a bullshit választ szokás adni, hogy mindenkinek más, mert ugye mondjuk egy portugál számára könnyebb a francia kiejtés, mint egy kínainak, ugyanakkor egy koreai számára könnyűek a japán hangok stb. És ebben persze van is valami, de nem 100%-ig igaz.
Ha most nem az extrém eseteket nézzük (ubykh, csettegő afrikai nyelvek, stb.), hanem a nagyobb nyelveket, akkor általában 3 dolog szokta okozni a nehézségeket. Az egyik, ha sokféle hang van (és esetleg kicsi köztük a különbség), a másik, ha bonyolultak a kiejtési szabályok (allofónia van, hangsúlyos és hangsúlytalan ejtések, hasonulások stb. stb.), a harmadik pedig a tonális nyelvek problémája (zenei hangsúlyok, mint számos távol-keleti nyelvben).
Az egy külön probléma, ha egy nyelvben olyan hang van, ami másokban nincs. De minden nyelvben van olyan hang, ami egyes más nyelvekben nincs meg, szóval nem ez az, ami döntő. (Pl. a spanyolok számára egzotikus hang a magyar h és a v, nehezen tudják megtanulni őket.)
Ami a zenei hangsúlyokat illeti, ebben a nagyobb nyelvek közül a vietnami és a laoszi a legnehezebb, de a thai is problémás. A mandarin kínaiban még viszonylag egyszerű a helyzet, a kantoniban viszont nem.
Ami a hangkészlet nagyságát és a kiejtési szabályokat illeti, az angol kiejtés pl. kifejezetten nehéz. A francia és a portugál sem egyszerű eset, de talán az angol bonyolultságát ezek nem érik el. (Bonyolult még pl. a görög és a balti nyelvek, illetve az észt kiejtése is állítólag, de ezeket nem nagyon ismerem, nem merném sorbaállítani.) Szintén nehéz kiejteni a koreait, arabot, sok indiai nyelvet stb. Vannak olyan nyelvek, amiknek egyszerű a hangrendszerük. Pl. nagyon kevés magánhangzó van a spanyolban vagy éppen az indonézben, és a mássalhangzóik között sincs igazán szokatlan.
Nyugat-európaiak számára a szláv nyelveket is nagyon nehéz kiejteni (egy angol számára a lengyel vagy a cseh rémálom), egy magyarnak ezek nem olyan félelmetesek.
Szóval nincs legnehezebb kiejtésű nyelv, de azért vannak nehezebb és könnyebb kiejtésű nyelvek.
Nekem jó az intonációs készségem, de előfordul, hogy nem találom el a jó hangsúlyt.
Szerintem ez egyénenként változó dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!