Magyarban nem létező mássalhangzókhoz hogyan hasonulnak a v-vel kezdődő toldalékok?
A -val/-vel és -vá/-vé toldalékokról van szó.
Normális esetben így:
ember - ember|rel, ember|ré
ház - ház|zal, ház|zá
sznob - sznob|bal, sznob|bá
De mi van, ha olyan külföldi szóról van szó, amelyik olyan mássalhangzóval végződik, amelyik nem létezik a magyarban?
Például
angol
th: /ð/ pl. bathe (fürdik), loathe (gyűlöl)
/θ/ pl. Bluetooth, Bath (város Angliában), Azeroth (képzeletbeli kontinens), Commonwealth
Ha "sz"-szé hasonul, akkor milyen alapon?
"HOL VANNAK A NYELVÉSZEK?"
Az egyetemek bölcsészettudományi karain. Ha ennyire érdekel a téma, nyilván meg is keresed őket:)
És elárulom, nem csak te tudsz rendesen angolul, de másnak nem feltétlenül jut eszébe sznoboskodni vele.
Azt szeretem, hogy amikor kérdezek, akkor az idióták nem tudnak lepontozni.
Ez nem sznoboskodás, hanem egy érdekes kérdés, ami a magyar nyelv egy sajátosságához, a toldalék-hasonuláshoz kapcsolódik. Arról nem én tehetek, hogy a válaszolók fele nem érti a kérdést.
Egyedül az angol nyelvből származó idegen szavak annyira elterjedtek, hogy egyáltalán felmerüljön ez a kérdés a th-val kapcsolatban. Nyilván azért fogalmazódott meg bennem a kérdés, mert elég sokan vannak Magyarországon, aki értik a különbséget az sz és a th között, sőt beszédben meg is különböztetik őket.
Azért mert az angolok nem tudják kiejteni a gy-t, mi még ki tudhatjuk ejteni a th-t /θ/.
A tolsztojos és göteborgos hőbörgést meg végképp nem értem, azok sem írásra, sem kiejtésre nem végződnek olyan hanggal, amelyik ne létezne a magyarban.
Persze, nem vagyok mindentudó, nyilván vannak az angolon kívül más nyelvek is, amelyekben van olyan hangzó, amelyik nem létezik a magyarban, de ilyen jövevényszavaink alig vannak, a "Bluetooth-SZAL" ellentétben nem toldalékolja őket senki magyar nyelvi környezetben, eredeti (idegen) kiejtéssel.
Engem sikerült lepontoznod, mégis tökéletes választ adtam. Az első vagyok.
Amit te írtál, az fonetika. Senki nem mondta, hogy a bluetooth-szal esetében a fonetikus átiratában nem /θ//θ/ kiejtéssel mondanád.
Mivel a fonetika az írásban nincs jelen, így írni az idegen szavakra vonatkozó toldalékolás szabályai szerint kell.
Aztán onnan már a te dolgod, hogy kiejteni "angolosan" vagy "magyarosan" fogod vagy akarod. A magyar írásképe a bluetooth-szal. Ezen nincs mit vitatkozni, hogy de nem ezt ejted. Írni, ezt írod.
Aztán majd a fonetikával foglalkozók szépen kiagyalják, hogy szerintük melyik a helyes. Ahogy a brit angol, az amerikai angol, a kanadai vagy az ausztrál angol sem ugyanúgy ejti (sőt sokszor írja) az adott szót, mondatszerkezetet, ettől még vannak egzakt szabályok amik vonatkoznak rá. A magyar nem kezeli az idegen szavak fonetikáját.
Mindemellett nem szabálytalan, ha te "angolosan hasonítod" a toldalékot, csak normától eltérő :)
"A tolsztojos és göteborgos hőbörgést meg végképp nem értem"
Elég, ha mindenki más érti...
> Talsztój, Jöteborg.
Ugyanúgy fel lehetett volna hozni portugál vagy csettintős hottentotta példát.
Senkit sem lehet kötelezni arra, hogy ki tudja mondani az idegen szavakat minden idegen nyelv eredeti kiejtési szabályai szerint.
A /θ/-ról még az jut az eszembe, hogy az amerikai spanyol fonéma készletből hiányzik, ezért a latin-amerikai spanyolok elszaporodásával az amerikai angol nyelvből el fog tűnni. Látta már valaki a Cervantes Intézet világtérképét, ahol az Egyesült Államok területe be van piros-sárga csíkokkal satírozva, mert szerintük a spanyol anyanyelvűek részaránya már eléri ott a 30%-ot?
Az átlagember butasága - megint lehurrognak valakit, aki úgy veszi a dolgokat, ahogy vannak. Sznoboskodásnak veszik mindezt, mert képtelenek kiejteni a th betűkapcsolat hangváltozatait. Ilyenkor szokott legyinteni a nyelvtanár: mondjáatok akkor sz-nek, és a tuskó magyar megnyugszik, mert így is jó, hiszen minek harcolna szerencsétlen nyelvtanár olyanért, ami reménytelen.
Az a pár értelmes diák, aki pedig ki tudja ejteni, a többség tuskó számára anglomán sznob, hiszen mint tudjuk a többség szava dönt az állatvilágban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!