Milyen magyar kifejezéseket nem szerettek/irritálnak titeket?
Én amiket pl. nem szeretek: "öregbíti", " x óra "magasságában", "csetres", de amit nagyon utálok: "van vér a pucájában" fujjj.
nektek is vannak ilyenek? :)
"Töviről hegyire",
"megmondom az őszintét" - ez annyira helytelen és idegesítő
babás szavak közül amiket mondtatok meg még a "szeretetgombóc"
Ezek tök jók voltak!
Ezek között is vannak olyanok, amik idegesítenek:
muszáj vagyok --> ez tényleg szörnyű!
Viszont ezt a szerkezetet is utálom: pl.: "be kell menjek". szerintem ez vagy úgy helyes, hogy "be kell mennem", vagy úgy, hogy "be kell, hogy menjek"
pocaklakó: igeeen. ez is annyira gáz (szerintem ki is fejezi, hogy milyen az ilyen gyerek szülője...)
játszásiból: szintén furcsa, bár ezt én is a gyerekkoromhoz tudom kötni és mindig gyerekek jutnak erről a szóról eszembe.
hónapos: szintén zavaró. az ember számolhatja, hogy hány éves "valójában" a gyerek :)
A hivatalnok-közgazdász nyelv, a rendőr nyelv (fegyvernek látszó tárgy, sárga fém ékszer, kivitelezte a fejbelövést...), a baba szó (babaápoló szer - minek egy babát ápolni, az úgyis műanyagból van), de a legszörnycsibb a divi gügyi nyelvcsi.
És ráadásnak: hiába helyes, nem szeretem az "elveszik" kifejezést, jobb az elvész, mert kik veszik el?
Utálom a mai bulvármédia "ajándékait", gondolok itt a "celeb", "szingli" hasonló szavakra.
Utálom, amikor a sajtóban a nagyon komoly emberek (rádióbemondók, hírolvasók, politológusok) azzak próbálnak nagyon komoly benyomást kelteni, hogy teljesen magyartalan idegen szavakat erőszakolnak bele a nyelvbe: szexuális "abuzus", "emóció", "respektálom", "inkonzisztens", "irreverzibilis". Mintha félnének a "molesztálás", "érzelem", "tisztelem", "következetlen", "visszafordíthatatlan" szavaktól. Egyfelől a műveletlenségük, másfelől a nagyzolási mániájuk bizonyítékát látom ebben.
Utálom a sokat emlegetett, nagyhatású politikai kliséket: pl.: "a xy-jogok SÁRBA TIPRÁSA", "röghöz kötés". Utálom ezeket a hülye túlzásokat, ráadásul elcsépeltek.
Valódi magyar szavak közül a következőt utáltam mindig is: "nyalka". Mindig a nyalás jut róla eszembe, meg a nyál.
Biztos van még, majd ha eszembe jut, leírom.
"politikai tőkét KOVÁCSOL" - jajistenem: hogy lehet azt kovácsolni??? - hiszen a "tőke" = pénzvagyon, a (favágó)tőke pedig - fából van. Vagy ez a fából vaskarika tipikus esete?:D
Hülye, kicsinyítő képzős "újbeszél": pl. "habzsi-dőzsi", "dizsi-haváj" és társaik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!