Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Milyen magyar kifejezéseket...

Milyen magyar kifejezéseket nem szerettek/irritálnak titeket?

Figyelt kérdés

Én amiket pl. nem szeretek: "öregbíti", " x óra "magasságában", "csetres", de amit nagyon utálok: "van vér a pucájában" fujjj.

nektek is vannak ilyenek? :)

2012. márc. 1. 22:35
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

"Töviről hegyire",

"megmondom az őszintét" - ez annyira helytelen és idegesítő

babás szavak közül amiket mondtatok meg még a "szeretetgombóc"

2012. márc. 2. 18:53
 12/20 A kérdező kommentje:

Ezek tök jók voltak!

Ezek között is vannak olyanok, amik idegesítenek:

muszáj vagyok --> ez tényleg szörnyű!

Viszont ezt a szerkezetet is utálom: pl.: "be kell menjek". szerintem ez vagy úgy helyes, hogy "be kell mennem", vagy úgy, hogy "be kell, hogy menjek"

pocaklakó: igeeen. ez is annyira gáz (szerintem ki is fejezi, hogy milyen az ilyen gyerek szülője...)

játszásiból: szintén furcsa, bár ezt én is a gyerekkoromhoz tudom kötni és mindig gyerekek jutnak erről a szóról eszembe.

hónapos: szintén zavaró. az ember számolhatja, hogy hány éves "valójában" a gyerek :)

2012. márc. 2. 20:11
 13/20 anonim ***** válasza:
100%
Most jutott eszembe a kommented után, hogy a 'játszásiból' mellett (lehet, hogy ennek a hatására) a mai napig nem bírom az 'igazándiból'-t sem (fura az 'igazi(á)ból' is nekem, miért nem lehet helyette a 'valójában', vagy 'az igazat megvallva'...). Amúgy felénk ezeket mind használják még.. Jó, a játszásibóllal már nem találkozom nap, mint nap, de nem veszett még ki:)
2012. márc. 2. 20:21
 14/20 anonim ***** válasza:
27%
a "deviszont" nagyon idegesítő!
2012. márc. 2. 23:07
 15/20 mustafa33 ***** válasza:

A hivatalnok-közgazdász nyelv, a rendőr nyelv (fegyvernek látszó tárgy, sárga fém ékszer, kivitelezte a fejbelövést...), a baba szó (babaápoló szer - minek egy babát ápolni, az úgyis műanyagból van), de a legszörnycsibb a divi gügyi nyelvcsi.

És ráadásnak: hiába helyes, nem szeretem az "elveszik" kifejezést, jobb az elvész, mert kik veszik el?

2012. márc. 3. 02:05
 16/20 anonim ***** válasza:
95%

Utálom a mai bulvármédia "ajándékait", gondolok itt a "celeb", "szingli" hasonló szavakra.

Utálom, amikor a sajtóban a nagyon komoly emberek (rádióbemondók, hírolvasók, politológusok) azzak próbálnak nagyon komoly benyomást kelteni, hogy teljesen magyartalan idegen szavakat erőszakolnak bele a nyelvbe: szexuális "abuzus", "emóció", "respektálom", "inkonzisztens", "irreverzibilis". Mintha félnének a "molesztálás", "érzelem", "tisztelem", "következetlen", "visszafordíthatatlan" szavaktól. Egyfelől a műveletlenségük, másfelől a nagyzolási mániájuk bizonyítékát látom ebben.

Utálom a sokat emlegetett, nagyhatású politikai kliséket: pl.: "a xy-jogok SÁRBA TIPRÁSA", "röghöz kötés". Utálom ezeket a hülye túlzásokat, ráadásul elcsépeltek.

Valódi magyar szavak közül a következőt utáltam mindig is: "nyalka". Mindig a nyalás jut róla eszembe, meg a nyál.

Biztos van még, majd ha eszembe jut, leírom.

2012. márc. 3. 12:07
 17/20 anonim ***** válasza:
92%
Ja igen! Amit még nagyon utálok: amikor valaki a mondat végére bevágja, hogy "ENNYI". Azt hiszik, hogy ezzel bármilyen hozzászólást lehengerlő erejűvé lehet tenni, és hogyha ezt odateszik valaminek a végére, akkor elképesztően megmondják a frankót.
2012. márc. 3. 12:09
 18/20 anonim ***** válasza:
87%
Csecsemő, pocaklakó, porcogó, talán ennyi.
2012. márc. 3. 14:24
 19/20 anonim ***** válasza:
59%

"politikai tőkét KOVÁCSOL" - jajistenem: hogy lehet azt kovácsolni??? - hiszen a "tőke" = pénzvagyon, a (favágó)tőke pedig - fából van. Vagy ez a fából vaskarika tipikus esete?:D

Hülye, kicsinyítő képzős "újbeszél": pl. "habzsi-dőzsi", "dizsi-haváj" és társaik.

2012. márc. 3. 14:33
 20/20 anonim válasza:
Az "úgymondot" már úgy használják mint régen az izét és falra tudok mászni ha valaki azt mondja hogy "uccsó"
2012. márc. 11. 10:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!