Németbe ez mitöl függ? (fontos)
szóval van egy ige pl: öffne aminek ugye az alakjai öffnete,hat geöffnet
akkor mikor kell öffnetet használni és mikor kell ugye múlt időbe a haben segédigével a geöffnetet? Nem értem mitöl függ. Normális válaszokat csak :)
2 féle múlt időről beszélsz, az öffnete Präteritum, a hat geöffnet pedig Perfekt.
Az elsőt általában írásban használják, szóban inkább a másodikat, kivéve a segédigék (tehát nem azt mondják, hogy ich habe gehebt, hanem ich hatte).
De akármelyiket mondod, megértik.
Az első válaszoló teljesen jó választ adott, én csak kiegészítem.
Az "öffnete" alak egy folyamatos múlt, a "hat geöffnet" befejezett jelen, de múlt id. események kifejezésére használjuk.
Amikor még ezeket az igeidőket "rendeltetésüknek megfelelően" használták, akkor a folyamatban lévő múlt id. események kifejezésére használták, a befejezett jelent - a Perfektet pedig olyan események kifejezésére, amik a jelenben már nem tartanak, csak a cselekvések eredményét nevezzük meg, mondjuk "Megjöttem" (a cselekvés eredménye, tehát már nem "jövök", hanem "itt vagyok".(Ich bin gekommen.)
Ma ez már nem szempont, sőt az sem, hogy az írott nyelvben a Präteritumot használnánk. (Kivéve a segédigéket, ahogy az előttem szóló megírta). Tehát ma már (nyelvterület függvénye inkább!) gyakorlatilag akár írásban, akár szóban a Perfektet használjuk. Azonban ha két cselekvés egyidejűleg történik, akkor használjuk a Präteritumot. Pl: Miközben mentem az iskolába (folyamat), gyönyörködtem a szép házakban. Als ich in die Schule ging (Präteritum), bewunderte ich die schönen Häuser. (Präteritum)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!