Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A múlt rendszerben még "úri...

A múlt rendszerben még "úri huncutságnak" számított a nyelvtanulás?

Figyelt kérdés
Nem úgy értem, hogy nem volt lehetőség a közoktatásban a nyelvtanulásra, mert ott volt az orosz (amit nyilván sokan imádtak :-). Hanem olyan világ volt akkor, hogy nem nagyon kellett idegen nyelven megszólalni, még értelmiségi körökben sem?
2012. febr. 21. 01:16
 1/5 anonim ***** válasza:
68%

Közoktatásban nemcsak orosz volt. Középiskolában szinte mindenhol tanítottak németet, vagy ritkábban franciát/olaszt, még ritkábban angolt. Az elit gimnáziumok egyik jellemzője az volt, hogy angolt is tanítottak bennük.

Az meg csak természetes, hogy a nyelvtudásra nem volt akkora szükség, mint most. 1950-ben Magyarország lakosságának még majdnem fele paraszt volt. Kvalifikált városi munkaerő nagyon kevés volt, olyan, aki külföldre utazgatott a munkája miatt, vagy külfölddel kellett tartania a kapcsolatot, az egész országban néhány ezer, ráadásul a hidegháborús légkör ezt kezdetben még fékezte is. Ez persze mindenhol így volt, nem magyar sajátosság. 60 évvel ezelőtt még az emberek nagy része nem irodában dolgozott, nem volt diplomás, és a tömeges külföldi turizmus jelensége épp csak kezdett megjelenni.

Aztán ahogy a turizmus fejlődött, egyre több lett a diplomás, fejlődött a külkereskedelem, úgy persze többen tanultak idegen nyelveken. Egyrészt a vendéglátóiparban célszerű volt valamilyen elemi szinten tudni németül, másrészt tudományos és értelmiségi körökben is nőtt az angol és német jelentősége. Olyan ember, aki a munkájához rendszeresen használt egy idegen nyelvet, még a 80-as években sem volt sok, max. 1-2 százezer fő. Az első nagy változás a 80-as évek végén volt, amikor hihetetlenül felértékelődött az angol nyelvtudás, egyrészt a nyugati tőke érkezése miatt, másrészt a számítógép terjedése miatt.

2012. febr. 21. 05:35
 2/5 bánomisén ***** válasza:
62%

Nem nem nagyon kellett, hanem nem tudtak az emberek más nyelven megszólalni, ugyanis nem tanultak nyelveket.

Saját tapasztalatom nem nagyon van, de a nálam tizessel idősebbek középiskolában bármilyen nyelvet tanulhattak az orosz mellett és nyelviskolák is voltak. Az, hogy az emberek nem tanultak nyelveket nem a rendszer hibája volt, hanem azoké az embereké, akik lusták voltak tanulni. Aki akart, akkor is tanulhatott és meg tudott szólalni más nyelveken.

Ami meg az oroszt illeti, én még úgy kezdtem a felső tagozatot, hogy kötelező volt az orosz, és annyira megszerettem, hogy amikor már nem volt kötelező, akkor is tanultam, mai napig az a kedvenc idegen nyelvem. A világ egyik legszebb nyelve, tele van muzsikával, érzéssel.

2012. febr. 21. 05:39
 3/5 bánomisén ***** válasza:
81%
Első: az én gimim nem tartozott az "elit" gimnáziumok közé, mégis oktattak angolt ott még a múlt rendszerben is. Talán inkább attól függött a középiskolai nyelvoktatás, hogy milyen nyelvű tanárokat sikerült alkalmaznia egy-egy sulinak.
2012. febr. 21. 05:43
 4/5 anonim ***** válasza:
Ha valamilyen "huncutságnak" számíthatott volna, úrinak semmiképp, csak elvtársinak:-) - de nem számított annak. Aki akarta, megtalálta a módot, hogy nyelveket tanuljon akár iskolában, akár magánórákat véve.
2012. febr. 25. 19:07
 5/5 mustafa33 ***** válasza:
oltak nyelviskolák, kurzusok, iskolában volt lehetőség minden szinten. Az orosz kötelező, a német választható szinte mindenhol, de volt angol, francia, olasz, spanyol, eszperantó. A többi ritkábban. Lehetőség volt, de nem volt motiváció. Esetleg a nyugati határnál az osztrák TV.
2012. febr. 25. 22:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!