Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A barátom felejti a magyart?

A barátom felejti a magyart?

Figyelt kérdés
Angliában tanul 1 éve.Rendesen lehet vele beszélgetni, de néha, olyan nyelvtani mondatokat rak össze, h rossz hallgatni:D A "nem van" már sokadszorra vettem észre.Aztán kihavítja magát persze.Meg, a nák/nék-nál egyre kevesebbszer tesz különbséget.(Ahogy eszébe jut).Ill. mindenre aszondja, h "OK", de úgy ejti, h "okhéj".Meg asszondja a minap, h kell írnia egy "esszéjt".Még nincs is egy éve kinnt.Ennyit lehet romlani?Meg a rokonaival meg barátaival magyarul beszél.
2012. febr. 19. 07:13
 1/9 A kérdező kommentje:
Meg van, h nem jutnak eszébe szavak, és inkább rámutat, h ez:D Tegnap a "függöny"-nél volt ez.De máskor is volt ilyen, csak most erre emlékszem.
2012. febr. 19. 07:30
 2/9 anonim ***** válasza:
97%

Lehet le fognak pontozni páran, de ez egy orbitális baromság.

Èn évek óta élek külföldön, volt, hogy hónapokig nem beszéltem magyarul senkivel, és nem felejtettem semmit. Az, hogy nem emlékszik arra a szóra, hogy "függöny", az is nagy kamu. A gyerek ettöl enönek érzi magát lehet, vagy nem tudom, felvág vele, hogy ö felejti a magyart. A repülön szoktam utazni néha olyanokkal, akik 56-ban hagyták el Magyarországot, és pár évente mennek haza látogatóba. Nos, ök sem felejtették el a magyart, pedig vannak 80 évesek, több évtizede kinnt élnek, és otthon senkivel nem beszélnek magyarul, mivel a családjuk nem magyar és nem is tudnak magyarul.

Ne nyeld be ezt az ökörséget, nem lehet az anyanyelvet csak úgy elfelejteni. Más nyelvet igen, ha nem gyakorlod, de az anyanyelved nem, föleg nem alig 1 év alatt.

2012. febr. 19. 07:56
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Ez szerintem sem igaz.Bár ha "asszondja" ilyen szép magyar szóval, akkor lehet!!!!

De nekem is a keresztmamám, 96éves, majdnem ötven éve kint él Angliában,mi egy évben egyszer tudunk kimenni hozzá,azon kívül néha levélben vagy telefonon tartjuk a kapcsolatot,kint senki mással nem beszél magyarul, és ha hívjuk akkor velünk folyamatosan gond nélkül beszél magyarul.

2012. febr. 19. 08:08
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Mamám fiútestvérei kint élnek Kanadában, a mamám fiúikertestvére 79 éves, az öccse 76.

Az ikertestvére talán 5-6 évente látogat haza, a másik testvére ennél is ritkábban (pl. idén eljön, de már 8 éve nem volt, azelőtt meg nem jött legalábbis mióta az eszemet tudom, mert én azelőtt sohasem láttam, nem ismertem amúgy 30 éves vagyok, tehát ki tudod számolni).

Lényeg a lényeg: mind a kettő folyékonyan beszél magyarul, persze akcentussal, hisz 56 után menekültek el mind a ketten. De soha nem felejtették el az anyanyelvüket.

A barátodról meg annyit, hogy így akar menőzni, ettől vagányabbnak érzi magát. Nagyképű és inkább szánalmas.

2012. febr. 19. 08:34
 5/9 anonim ***** válasza:
Ha fiatal vagy és kinnt élsz akkor igen.Énis külföldön tanulok és már nagyon sokan mondták,hogy ne felejtsek már el magyarul meg,hogy ennek semmi értelme nincsen amit mondok...sajnos engem is nagyon bánt mert az anyanyelvem és szeretem
2012. febr. 19. 09:16
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Csak csinálja az eszét, az ember az anyanyelvét nem felejti el, főleg nem egy év alatt. Szánalmas kis p*cs.
2012. febr. 19. 09:27
 7/9 A kérdező kommentje:
Hé, azért nem így nem kéne beszélni.És amúgy sem arról van szó, h elfelejtette.Teljesen folyékonyan beszél, csak pár ilyen furcsaságot elkövetett.
2012. febr. 19. 10:28
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Emiatt a pár apró furcsaság miatt valószínű simán felpofoznám bármelyik külföldön élő ismerősömet.
2012. febr. 19. 10:29
 9/9 anonim ***** válasza:

Nem lehet, hogy fáradt volt?

Velem is előfordult már mikor a nyelvvizsgára készültem, hogy rengeteget tanultam és olvastam az adott nyelven, filmeket néztem, próbáltam azon a nyelven gondolkodni... Aztán tökre elfáradtam benne, kimentem a konyhába, ittam egy pohár vizet, valaki hozzám szólt és egy pillanatra nem értettem mi van.. nem értettem a kérdést és 'what'-tal kérdeztem vissza.. de abban a pillanatban kapcsoltam és javítottam, aztán fogtam az adást :D

Nem játszottam az agyam, egyszerűen csak ráálltam a nyelvre és el voltam fáradva szellemileg. De nem kellett mutogatnom, hogy megértessem magam.

Úgyhogy a barátod szerintem is kicsit túloz, 1 év alatt, ha folyamatosan is tanul kint, nem tud elfelejteni magyarul. Jó, talán hosszabb idő után kellhet 1-2 nap, hogy felvegye itthon a ritmust, de ha a függöny azonnal nem is jut eszébe, mire rámutat és megfogja, már tudnia kellene... hagyd rá az ilyen hülyeségeket, ne vedd be, ha rájön, hogy senkit sem izgat, leszokik róla.

2012. febr. 19. 15:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!