Hagyjuk, hogy a Magyar nyelv elgányálódjon?
Először is,az előző hozzászólók között volt egy kijelentés,hogy miért írom a magyart,mint köznevet nagy betűvel. Nos,ez megszokás,teljesen idegen lenne belemenni,hogy miért,de ez teljesen idegen a témától. Másrészt pedig,az új szavakat azért gondoltam,mert a magyar nyelv már sok helyen a külföldi eredetű és szleng szavakra épül,néhol már azt veszem észre,hogy nagyon szegényes és trágár kifejezésekre épül az emberek szótára.De például Kazinczy is azért talált ki új szavakat,mert a disznó,csirke stb. külföldi eredetű szó. Ő is azt akarta,hogy a magyar nyelv egységessé váljon,és ne egy széthullott,csak nem hogy idegen jövevényszavakra alapuló nyelv legyen. Egyébként itt van pár szó(az első kettő Kazinczy-é)
Kenguru - Górugrány
Zsiráf - Foltos nyakorján
Pingvin - jégjávász
Pasziánsz(mint egyedüli kártyajátékok) - muga
Kaktusz - szüske
Turista - utazsám
És még végezetül például egy olyan szó,amit inkább kéne használnunk az angol megfelelője helyett(nem saját):
Grapefruit - citrancs
Az utolsót csak gondoltam,hogy hozzáírom. Na kábé így gondoltam,hogy új szavakat alkotni.
"Hagyjuk, hogy a Magyar nyelv elgányálódjon?"
Nem Magyar, hanem magyar. Itt kezdhetnénk a "nyelvvédelmet".
"már megint túl sok a külföldi eredetű szó"
Mihez képest? És melyik nyelvben nem ez a helyzet?
15:21
Ezek a nyelvújítás korának sikertelen javaslatai. Nem véletlenül lettek sikertelenek. Most sem fog működni az, ami 200 éve se működött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!