Otthon szerbül tanulok. Azonban a szerb tudásomat Boszniában akarnám leginkább hasznosítani. Mekkora a különbség a szerbiai és a boszniai szerb között?
Illetve van-e akkora különbség, hogy az nagy mértékben hátráltasson?
Wikipedián olvasgattam erről, inkább személyes vélemény / benyomás érdekelne.
(A könyv amiből tanulok, természetesen szerbiai.)
Nyelvtanát tekintve szerintem nincs jelentősebb különbség. A kiejtésben van egy pici eltérés, de ez betudható tájszólásnak is.
Ha megkérdezhetem, milyen könyvből tanulsz? Illetve honnan szerezted be, rendelted, vagy személyesen vásároltad?
Köszönöm a választ!
A Teach Yourself: Serbian könyvből tanulok. Szinte lehetetlenség hozzájutni boltban - én legalábbis még nem jártam sikerrel, ez könyvtári.
Hm, megoldottam. Megtaláltam a neten letölthető formában.
Bár nem kedvelem annyira ezt a módszert, de jobb, mint a semmi. :)
Ha nem találtam volna könyvtárban, én is az interneten kerestem volna... Tényleg jobb, mint a semmi.
Igen, a hang is megvan :)
A boszniai szerb 'nyelv' a szerb és a horvát nyelv keveréke, megspékelve csomó törökből átvett szóval (amik anno a szerbben is megvoltak, de kicsit kigyomlálták őket mára). És igen, a nyelvjárási hatások erősen működnek a köznyelvben.
Hogy meg fogod-e érteni a környezeted, az nagyban függ attól, hogy hová fogsz menni. De abban biztos lehetsz, hogy téged érteni fognak :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!