Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Ubi, pari, tápi, tejci, főzi,...

Ubi, pari, tápi, tejci, főzi, gyümi, sőt séti? Miért beszélnek így az emberek manapság?

Figyelt kérdés
2009. máj. 21. 08:43
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
81%

No igen ez az sms nyelv, mert egy gombot pötyögtetni ötször hogy kijöjjön a megfelelő betü, az már rém idegesítő. Így vagy rövidítés van a tempó miatt vagy más betüt kereszünk. Mint fent írták a v helyet w és a sz helyet x.

Másrész még ha tudományyos oldalról nézzük ez bizony a helyesírással küszködők nyelve is.

Harmadig tény hogy az emberek szeretnek játszani a szavakkal. Én imádok kombinálni is. Így születnek olyan szavak amiket kizárolagosan a család ismer. Mint prübi = krumplipüré. A nyelv folyamatosan és mindig változik. Mert ha a mosti (mostani) nyelvünket az ó magyarhoz igazitjuk akkor ahozz képes is sokat változott. Most viszont csak azért tünik fel a változás mert divat a szleng nyelv és gyorsabb a tempó. :)

10 év múlva külföldiek leszünk magunknak. :D

2009. máj. 21. 10:36
 12/32 anonim ***** válasza:
41%
Szia!A "túláradó " becézgetés engem is nagyon-nagyon idegesít...Viszont már kiskoromtól használom éppen azokat a szavakat is,amit említettél és eddig meg sem fordult a fejemben,hogy rosszul tenném.Otthon,barátok,ismerősök között mindennapos a használata,de mindenütt nem használom...!
2009. máj. 21. 10:47
 13/32 anonim ***** válasza:
83%

Én azon akadok ki, ha az emberek y-t írnak a nevük végére, pl. Annamary, Zsuzsy.

Meg persze olyan szavakon, mint a fürcsi, kajcsi. Egy babának még nem gáz ilyeneket mondani, de ha két tinédzser egymás között beszél így, attól a falra mászom.

2009. máj. 21. 10:47
 14/32 anonim ***** válasza:
27%

első 10.47-es vagyok ismét

Szerintem korábban is voltak olyan szavak,amit lerövidítettek,egyszerűsítettek...de a mai időkben gyorsabban terjed minden a médiának,internetnek stb.. köszönhetően és ezért szinte mindenkihez eljut.

A helyesírásommal semmi baj,mégis rövidítek :) a kicsi fiamat is fürcsizni meg sétizni viszem általában,tápit kap pótlásként.....és szopizik is.Jaaaaj,ne akadjatok már ki mindenféle apró-cseprő dolgon.:D

2009. máj. 21. 10:53
 15/32 anonim ***** válasza:
68%

Igen.

pont erről beszélünk...(írunk)

2009. máj. 21. 10:59
 16/32 anonim ***** válasza:
96%

van egy ehhez hasonló emelt magyaros tétel, pont ezt dolgoztuk ki tegnap a sulimban. Az egyik fő ok, hogy sok külső hatás éri a nyelvet, melynek hatására a nyelv egyszerűsödik, sőt primitivvé válik. Mondtunk az ilyen jelenségre még vagy ezer példát, a végén már csak a vicc kedvéért is. Nekem ez volt a kedvencem, a magyar tanárom látta kiirva november elsején a temetőbe: "hali napi krizi":)

na szép napot mindenkinek!

2009. máj. 21. 11:48
 17/32 anonim ***** válasza:
87%
Nem az emberek beszélnek így, hanem a kismamák, itt, mert hozzá vannak szokva, egész nap babáznak, és minden olyan kicsi puha és tejszagú, hogy ez illik hozzá igazán.
2009. máj. 21. 11:59
 18/32 anonim ***** válasza:
72%

MOZI

FAGYI

CSOKI

ROPI

KORI

Ugye ezek nem furcsák? Pedig ugyanúgy képzett szavak, csak a köznyelvben annyira elterjedtek, hogy észre sem vesszük.

Vannak, és lesznek még ilyenek..

2009. máj. 21. 12:11
 19/32 anonim ***** válasza:
36%

Kedves utolsó va!Gratulálok ez szuper!Én is most szerettem volna bepötyögni a hasonló észrevételemet....megelőztél.:)

Mint én is írtam,a babámmal kicsit másképpen beszélgetek,más kifejezéseket használok hiába helytelen...

OFF:azért megnézném,ki az aki olyan fene ékesen beszél és nem használja a már többször említett kifejezéseket!

2009. máj. 21. 12:28
 20/32 anonim ***** válasza:
90%

önkormi - ez mi ez?

nekem a kedvencem: "olyan depi vagy, hogy mindjárt öngyi leszel..."

Azt nem tudom, hogy miért beszélnek így, de a piacon pl. azért írnak parit paradicsom helyett, mert kevesebb helyet foglal el, és ott azért nem méteres táblák jelzik az árukészletet.

Viszont az olyanokon én is kiakadok, h musi (muskátli), meg szülcsi (születésnap)...

Az teljesen más, mikor a kisbabának becézed a szavakat, de akkor sem gügyögsz, meg nyávogsz neki, csak mondjuk azt mondod: süti, mert azt könnyebben megjegyzi, mint a süteményt. Gondolom én.

De abban egyetértek, hogy egy gyerek még nem hülye, csak gyerek! :)

2009. máj. 21. 12:45
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!