A tót elnevezeés sohasem volt a multban pejoratív. Általában a szláv, pontosabban a szlovák, délen a szlovén nép hivatalos magyar neve volt. Csak a huszadik század második felében kezdték ezek a nemzetek sértőnek érezni. Ľudovít Štúr szlovák nemzetébresztő, magyar felszólalásaiban például az országgyűlésben maga is ezt az elnevezést használta saját nemzetére.
Egyébként sok régi közmondás és népi mondóka van a tótok rovására. A kérdésben szereplő mondást én durvább formájában ismerem.
A palócokat nem sérti a palóc név (engem sem).
A tót német megfelelője a "windisch", kárpátinémetül bindizs, eredetileg wendisch a vend névből. Nem tudom ezt is sértőnek tartják e. A szlovákokat sérti a tót név, pedig ők sem nevezik a németet deutschnak hanem nemecnek.
Akkor hadd idézzek a Wikipédiából:
"A szó eredete a gepidák és más germán törzsek thuat törzsnevéből ered, akiknek állama a 4. századtól az 5. századig állt fenn a Kárpát-medencében. Az Avar Birodalom idején a gepidák beolvadtak az itt lakó szlávok közé. A thuat törzsnév általános germán önmegjelölés, ez szerepel a teutonok nevében, és a mai németek deutsch vagy a hollandok (volt száli frankok) angol dutch nevében is. A tót név ugyanolyan külső név, ahogy mi a teutonokat németnek, a németek a magyarokat Ungarnak hívják, az onogurok törzsszövetségének neve után.
Népetimológiai megközelítése szerint a német der Tot – vagyis halál(fej) – szóból ered, ami a szlávok fejalkatára (nagy homlokcsont, erős járomcsont, mélyen ülő szemek), fizimiskájuk ahhoz való hasonlatosságára utal. A népnyelv általában a legjellemzőbb külső-belső tulajdonságot ragadja meg szomszédai, vetélytársai, ellenségei, de még barátai megnevezésére is, mindig pejoratívan."
Nézd: tanultam néprajzot, nekem ezt tanították, hogy többnyire gúnynévből származik, hoztak rá logikus magyarázatokat. Igen a palóc a Polovec miatt, a csángóról azt hallottam, hogy ők maguk sem kedvelték, ha így nevezték őket, egyedül a moldvai csángók nem tartották sértőnek. Az olaszra a taljánt mondták, ennek mondjuk nem ismerem az eredetét. Találtam egy ilyet, bár már messze nem a kérdéshez tartozik: [link]
Ettől függetlenül lehet, hogy ezeknek a neveknek a valódi eredete nem volt pejoratív (én úgy tudom igen), ezen jobbára a kutatók is vitatkoznak.
A talján az italianoból rövidülhetet, ami a sját megnevezésük.
Előző, ha a kérdés másik részére válaszolok, biztos a kimoderálás. De ha gondolkozol rájösz. Godolj az oroszok kedvenc szavajárására, esetleg kérdez meg valakit aki élt már az ostromkor (j.. tvoju maty).
Tótok: régebbi elnevezése a mai szlovákoknak, szlovéneknek, horvátoknak. Tótország: Horvátország és részei.
A mondás abból ered, hogy a szlávok nem magyarok, mindent másképpen csinálnak (tótágas), különböznek stb. Népeknél gyakori az ilyen heccelés, gúny. A nekiesik vonatkozhat arra, hogy szexuális viszonyba keveredik az anyjával, vagy fizikailag bántalmazza, mindkettő tabunak számít, tehát azt akarja kifejezni, hogy valamilyen irracionális, átgondolatlan, hirtelen, ösztön szülte cselekvésbe kezd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!