A mostani "csúnya" szavak a cigányoktól erednek?
pl
ge.ci
fa.sz
basz.ás
baz.dmeg
stb
elnézést hogy a csúnya szavak közé pontot tettem de máshogy nem engedte kiírni a kérdést az oldal
Nem.Ezek magyar szavak.
És annál ocsmányabb nincs,mikor 12 éves szőke kislány szájából hangzik el 3 percenként.
nem ismerem a felsorolt összes szó nyelvészeti hátterét, a basz.ás és a baz.dmeg, ugye a basz.ni igéből származik, amely török eredetű.
Eredetileg "nyomni" jelentéssel bírt (a mai törökben is ezt jelenti), valamint az "állatok párzását" jelentette később. Ez utóbbi jelentéssel került be a magyarba, majd pedig elkezdték pejoratív (negatív) jelentéssel használni az emberek közti szeretkezésre.
A fent említett többi szóval kapcsolatban nem tudok segíteni.
A f@sz valóban ősmagyar szó, régebben pusz-nak mondták, szal vigyázz, amikor így köszönsz el vkitől! :) Innen származik az a szólás is, h van vér a pucájában.
Ami cigány eredetű csúnya szó, az a qrni. A qrva pedig szláv eredetű.
Itt rengeteg olyan szót találsz amit a magyar vett át a cigány nyelvből (a 17. oldaltól ábécé sorrendben - Adobe Reader kell hozzá):
Amúgy én úgy tudom hogy a k.rva latin eredetű (curvo - eltér, kanyarodik, görbül; curvum - az igaz útról letért, romlott), a szlávok is onnan vették át.
Ez megmagyarázná miért használják olyan sok nyelvben hasonló jelentéssel (igaz hogy kicsit más írással, pl. a lengyeleknél k.rwa ami kb. annyit tesz hogy b.zmeg, az olaszoknál curva ami kanyart jelent a latin változathoz hasonlóan).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!