Japán tanulás. Hogyan kezdjek hozzá?
Elkezdtem ismerkedni a japán nyelvvel, mert a kultúrájuk már régóta érdekel.
Találtam oldalakat a neten, ahol le van írva a hiragana, katakana, jó pár kanji, meg az alap nyelvtan. Hol kezdjem? Tanuljam meg a kanákat, aztán jöhet a nyelvtan meg a kanjik?
A negatív válaszok megelőzése érdekében írom, hogy komolyan érdekel a dolog, de tanfolyamra sajnos se időm, se pénzem.
Továbbá az is érdekelne, hogy intenzív (2-3óra/nap) tanulással eljuthatok-e arra a szintre, hogy le tudjam tenni a középfokút?
Köszönöm!
Kedves Yume!
A legkevésbé sem szeretnélek megsérteni, de inkább adok egy egyetemi hallgató szavára, mint egy 15éves animefan, szülők kedvence kislányéra.
Továbbá megkérnélek arra, hogy ezt a tenyérbemászó stílust hanyagold. Szinte az összes hasonló kérdésnél ott a neved, és próbálod bizonygatni, hogy kizárólag a te nyelviskolád segítségével lehet megtanulni a japán nyelvet.
Persze lehet, hogy neked csak így sikerült, de nem kellene másokat degradálni csak azért, mert esetleg neked szerényebbek a képességeid.
Ha a spanyol nyelvet sikerült megtanulnom tanár nélkül(középfok), akkor valószínűleg a japánnal is boldogulni fogok.
Remélem nem sértettelek meg,
Minden jót!
Kedves .Yume. !
Még mindig nem tudom, hogy miért beszélsz mások nevében. Honnan tudod te, hogy más mit képes egyedül felfogni és mit nem? Pláne akit nem is ismersz.
Mi az a nyelvtan, amit nem értesz meg egyedül? Mondj egy konkrét példát! Kíváncsi vagyok...
Az egyetemi tanítás egyáltalán nem nulla. Csak az ott nem egy nyelvtanfolyam, a nyelvszakoknak nem ez a célja, hogy megtanítsák neked a nyelvet. (Bár sokan azt hiszik...)
Itt nem úgy van, hogy bejársz a nyelvórákra és ott majd megtanítanak rá, ez csak egy alap, amit ott kapsz. Ezt a mi tanárunk is megmondta. Egyetemen eleve sokkal nagyobb hangsúly van az önálló tanuláson, mint pl. a középiskolában. Biztos vagyok benne, hogy meg lehet tanulni 3 év alatt középfokon, csak ahhoz kell önálló erőfeszítéseket is tenni, ahelyett hogy a tanárra meg az oktatásra fogná az ember, hogy szar.
Az pedig, hogy ki mennyire képes megtanulni egyedül egy nyelvet, egyébként meg függ az ún. "nyelvérzéktől" is, vagy attól, hogy mennyi tapasztalata van a nyelvtanulás terén. A módszerről már nem is beszélve...
Hogy én is "dicsekedjek" kicsit:
1. Ha azt a tempót nézem, amivel mi haladunk akkor én már márciusra túl leszek a 400. kanjin.
2. Képzeld el, az összes japán könyv, amit használok meg az összes online link, amiket nézek, mind ANGOL. Semmi forrásom nincs magyarul. Sőt van egy japán srác, aki azon a szakon tanul, mint én, és angolul szokta elmagyarázni a nyelvtani dolgokat nekem!
Látod, a kérdezőnek is sikerült már megtanulni másik nyelven egyedül meg még hány másik embernek! Még japánul is.
Kedves Kérdező!
Látom kisebb vita alakult itt ki.
Én is annak az előttem szólónak a véleményét osztom aki azt írta, hogy nem fog menni egyedül.
Hidd el nem azért írom mert az értelmi képességeidet akarnám megítélni, hanem azért mert a japán nyelv tényleg egészen más, a struktúrája nagyon eltér az európai (főleg latin eredetű) nyelvektől.
Én 6 éve tanulok japánul, felsőfoknál (JLPT 2) tartok, szóval tudom miről beszélek.
Biztos vagyok benne, hogy meg tudod tanulni egyedül a hiraganát, katakanát. Sőt még jó pár kanjit is, a nyelvtanokat is meg fogod érteni a kezdetekkor de aztán egyrészt bekeményedik a nyelv. Másrészt ha nincs melletted egy tanár nem lesz aki kijavít, nem fogod tudni ha valamit rosszul használsz. Vagy egyáltalán nem fogod tudni aktívan használni a tudásodat (beszédben) csak esetleg olvasáskor. Én azt tanácsolom Neked mindenképp keres fel egy tanárt. A japán nyelv nagyon küzdős, nagyon sokan feladják még rendes nyelvtanulás mellett is, szóval nem sok sikerélményed lesz a későbbiekben, ha egyedül vágsz bele. Gondold meg szerintem.
De ha mégsem fogadnád meg és egyedül akarsz tanulni, akkor óva intelek a netes japán anyagoktól, van köztük jó de a nagy részük hemzseg a hibáktól és rengetek hülyeséget össze irkálnak. Inkább szerezz be tankönyveket.
Ha igazán akarod meg tudod csinálni egyedül is ;)
tudod... naruto... amúgy ha nézel japánul animéket feliratozva az is sokat segíthet
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!