A cseh meg a szlovák ugyanaz a nyelv?
na ezaz..ugyanaz a nyelv,csak "tájszólással" .szlovákok paraszt hegyi kecskepásztorok voltak.a csehek leselejtezett emberei:D
nincs mire verni a mellüket
Nem, ez két nyelv. Kb. nyelvjárásnyi különbség van köztük, de mivel "a nyelv olyan nyelvjárás, aminek hadserege van", ezért külön nyelvek, mert külön országhoz tartoznak. Ld. "horvát nyelv", "szerb nyelv", újabban "bosnyák nyelv". Továbbá ilyen állítólag az indonéz és maláj nyelv viszonya is.
"Állítólag annyi különbség sincs köztük, mint két közepesen eltérő német nyelvjárás közt. "
Valószínű, mert a német "nyelvjárások" jobban el bírnak térni egymástól, mint mondjuk két újlatin vagy skandináv nyelv. Csak mivel Németország 1 db állam, ezért úgy tesznek, mintha 1 nyelvet beszélnének.
"Nem, ez két nyelv. Kb. nyelvjárásnyi különbség van köztük, de mivel "a nyelv olyan nyelvjárás, aminek hadserege van","
Hehe, ez nagyon tetszik! De azért szerintem a baszk akkor is külön nyelv lenne, ha nem lenne hadserege (nem tudom, egyébként, hogy van-e...). De értem, mire gondolsz, találó.
ezért külön nyelvek, mert külön országhoz tartoznak. Ld. "horvát nyelv", "szerb nyelv", újabban "bosnyák nyelv". Továbbá ilyen állítólag az indonéz és maláj nyelv viszonya is.
"Állítólag annyi különbség sincs köztük, mint két közepesen eltérő német nyelvjárás közt. "
"Valószínű, mert a német "nyelvjárások" jobban el bírnak térni egymástól, mint mondjuk két újlatin vagy skandináv nyelv."
Ez komoly? A skandináv nyelvek még oké, mert ott azért állítólag egész nagyfoú az érthetőség (pl. norvég-dán), de azért az újlatin nyelvek már elég különbözőek (francia-spanyol. Oké, hogy ha leírva látja a szavakat egy mindkét nyelvet ismerő ember, akkor észreveszi a hasonlóságokat, de beszédben ettől egy spanyol emg egy francia gondolom nem értik meg egymást). Egyébként nem is értem, hogy a svájcit pl. miért nem veszik külön nyelvnek. De láttam a már wikipédiának "boarisch", "Lëtzebuergesch",
"Nedersaksisch" meg "Plattdüütsch" szócikkeit, ezek is kaphatnának kb. saját nyelvi státuszt. Pl. ebből nem hiszem, hogy valaki, aki Hochdeutschot tanult, sokat megért: [link]
Amúgy te a világ összes nyselvét ismered?:D
Csak mivel Németország 1 db állam, ezért úgy tesznek, mintha 1 nyelvet beszélnének.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!