Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Ha a sztenderd cigány nyelv a...

Ha a sztenderd cigány nyelv a "romani", akkor a lovári nyelv micsoda? És a beás nyelv?

Figyelt kérdés

Úgy értem hogy meg szeretném tanulni a lovárit (diploma...) csak egyszerűen felmerült ez bennem, utána kerestem és nem értem.

A Wikipédia is a sztenderd cigány nyelvként a romani nyelvet jelöli meg, akkor a lovári nyelv az teljesen más nyelv?

És mi a helyzet a beás nyelvvel? Az nekem eléggé hasonlít a román nyelvre de nem tudom miért.

Szóval a romani és a lovári nyelv között mi a különbség?

Jah és meg szeretném kérdezi :

Könnyű nyelv? Hangzása milyen?(értek én erre : szép, ronda stb)

(Bunkó megjegyzéseket nem kérek kösz....sem kötekedéseket, most CSAK a nyelvről beszélünk)

2011. nov. 10. 13:36
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

A romani nyelv a cigány nyelv : oláh cigányok nyelve, több nyelvjárása is van, többek között ide tartozik a lovari, ami Magyarországon a legelterjedtebb!

A beások a román nyelv archaikus változatát beszélik és nem a cigány nyelv valamelyik nyelvjárását!

2012. okt. 22. 13:25
 12/13 anonim válasza:
Üssetek fel egy cigány-magyar szótárat, és keressétek meg a "romani" kifejezést. pofon egyszerű lesz a válasz. :)
2013. jan. 10. 12:38
 13/13 anonim ***** válasza:

A Romani nemzetközileg elismert Cigány nyelv.

Lóvári, Beás meg a péló se tudja mennyi még, különbözetek a Romani nyelven belül nagyon alcsoportok, senki se ismeri mik lennének ezek, csak aki megakarná magyarázni, de annak se sok fogalma van róla.

Hasonlóan kell elképzelni ezeket a különbözeteket mint a magyarba is az

elfajzott tájszólást HUN VÓTÁ ILETEM (hol voltál életem)

MAGYARÁN MINDEN ORSZÁGBAN AZ ADOTT HELYI NYELVNEK A NYELVI ELFAJZÁSAI

2019. aug. 13. 23:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!