Az angolban az utálat, gyűlölet most hate vagy hatred? És a győzelem win vagy victory?
Victory = győzelem,főnév
Win= győzni,nyerni, ige
Nagyon sok olyan szóalak van, ami több szófajt is takarhat, leggyakoribb a főnév-ige verzió, de pl. a "fast" lehet jelző, határozó, ige, és főnév is!
A "win" legáltalánosabb használata: ige, de ez is lehet főnév, ha sportról van szó, pl three wins and two defeats (2 győzelem és 3 vereség)
A 'victory' csakis főnév; sokkal szélesebb spektrumban jelent győzelmet (pl választásoknál is ezt a főnevet használják - narrow victory: amikor éppencsak...)
Ami a 'hate'-t és 'hatred'-t illeti:
a Longman szótár úgy fogalmaz - és szerintem ez abszolút visszaadja a különbséget:
hate=strong dislike
hatred=extreme dislike
hate-t bárki felé érezhet az ember, de pl egy szerettünk gyilkosa ellen hatred az, amit érzünk (nem tudom, elég szemléletes-e a példa...)
Személy szerint a 'hatred' szóval csakis irodalomban, versekben (shakespeare szonettek, Byron) találkoztam, míg a 'hate' szóval elég gyakran, a mindennapi beszédben.
(a 'hatred' csak főnév lehet, míg a 'hate' lehet főnév és ige is...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!