Miért magyarellenes a finnugorizmus?
A finnugorizmus alatt nyelvrokonságot értünk manapság.
A vita abban van ahogy látom, hogy valakik szerint egy nemzetet elsősorban a nyelve és a kultúrája határozza meg, de mások szerint a biológiai leszármazás a fontosabb a lehetséges öröklött belső és külső tulajdonságok miatt. Ez a két változat nem feltétlenül esik egybe, és az a probléma, hogy sokmindent nem is lehet bizonyítani, csak feltételezni.
"Miért magyarellenes a finnugorizmus?"
Nem az.
"Mert nem tudom, mi magyarellenes van abban, hogy nem sumérok vagyunk."
Abszolúte semmi.
"Persze nem is finnek, de szerintem elgondolkodtató, hogy miért ezt a rokonságot fogadják el tudományos körökben."
Tudományos körökben nem mondják, hogy "finnek vagyunk", mivel nem vagyunk finnek. Tudományos körökben azt mondják, hogy a magyar nyelv a finn rokona és nem a sumeré, a töröké vagy a hottentottáé.
Tudományosan azt mondják, hogy finn-rokonság van (talán, hogy ne tűnjünk olyan "nagynak" nem mintha bajom lenne a finnekkel), de hallottam pár történelem professzort, aki ezt megcáfolta: szóval a sumérokhoz nincsen közünk, ellenben a sumérok átadták a tudásukat (mármint kultúrát) az avaroknak és hunoknak, na és azok lennénk mi (a hunok). Nyelvileg legjobban a sumérokra hasonlít a magyar, s egyben így az a legősibb (ki látott olyan jól ragozó nyelvet, ami olyan egyedi szavakat használt, mint a magyar?:) A magyar a világ legszebb és legegyedibb nyelve :)
(Én nem tudom mi szerint nézik és ez csak saját vélemény: de amennyit én ki tudtam venni a finn nyelvből, abszolúte nem hasonlít a magyarra.)
"ki látott olyan jól ragozó nyelvet, ami olyan egyedi szavakat használt, mint a magyar?:)"
Én. A többi finnugor nyelvet. Már ha a "jól ragozáson" az agglutánációt érted.
"A magyar a világ legszebb és legegyedibb nyelve :) "
Hány nyelvet beszélsz?
Ki látott még egy ilyen jól ragozó nyelvet? Az eszkimók. Az inuit nyelv úgy ragoz, hogy belehalsz. Nem kell a ragozástól elélvezni, alapból nem tudom, mi a jó a benne. Mármint miért lenne attól jobb egy nyelv, hogy ragoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!