Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mi lenne az akadálya annak,...

Mi lenne az akadálya annak, hogy minden országban az iskolások elkezdjenek eszperantóul tanulni kötelező jelleggel?

Figyelt kérdés
Nem lenne jobb? Az angolnál biztos sok embernek könnyebb lenne és az angolt nem feltétlenül ütné ki. Tudom, hogy a világban nem úgy megy, hogy az valósul meg, ami a leginkább "fair" lenne, hanem az érdekek irányítanak mindent, de ez mondjuk kinek az érdekével ütközne?
2011. júl. 10. 18:23
1 2 3
 11/28 Vérszomjas pandamaci ***** válasza:
Az lenne az akadálya, hogy az emberek 99 %-a a térdét verdesné a röhögéstől, köztük én is.
2011. júl. 12. 00:39
 12/28 Vérszomjas pandamaci ***** válasza:

Ja, és ha holnaptól százmilliónyi iskolás a világ összes államában elkezdene eszperantóul tanulni, vajon lenne annyi tanár és tankönyv?

Mennyibe kerülne az egész project, hány évig tartana az a folyamat, hogy érdemes legyen egy étlapot eszperantóul is kinyomtatni? Nos, én nem tudom: de nagyságrendekkel többe kerülne, mint tizedannyi diákot angolul rendesen megtanítani. Most, amikor sok országnál rezeg a léc, hogy lesz-e államcsőd, az egészségügyben vagy más területen van nagyobb hiányosság, szerinted bárki is komolyan foglalkozna ezzel? :-)

2011. júl. 12. 00:43
 13/28 anonim ***** válasza:
Találtam itthon egy eszperantó nyelvkönyvet. Mit mondjak, ritka randa nyelv. Ráadásul szinte semmit nem értettem belőle, pedig angolul, németül és spanyolul felsőfokon beszélek. Ennyit az európai nyelvekből kölcsönzött szókincsről. A szavak töve még emlékeztet némiképp, de teljesen el vannak torzítva.
2011. júl. 12. 11:29
 14/28 A kérdező kommentje:

"Vérszomjas pandamaci válasza:

Az lenne az akadálya, hogy az emberek 99 %-a a térdét verdesné a röhögéstől, köztük én is."

Nyilván behatóan tanulmányoztad a nyelvet, hogy ennyire ismered.

"Ja, és ha holnaptól százmilliónyi iskolás a világ összes államában elkezdene eszperantóul tanulni, vajon lenne annyi tanár és tankönyv? "

Akkor se volt annyi, amikor az angol-tanítás "elkezdődött". Ugyanis nem elkezdődött, mert ezek folyamatok. A szocializmus bukása után is nyilván kellett egy idő, amíg átképezték azt a temérdek orosztanárt angoltanárrá.

"Mennyibe kerülne az egész project, hány évig tartana az a folyamat, hogy érdemes legyen egy étlapot eszperantóul is kinyomtatni? Nos, én nem tudom: de nagyságrendekkel többe kerülne, mint tizedannyi diákot angolul rendesen megtanítani."

Tényleg ennyire nem látod át? Az angol is ugyanennyibe került annak idején, évtizedek alatt, amíg fokozatosan világnyelvvé vált. Nem egy nap alatt építették Rómát sem. Ha most minden költséget, amit az angolra fordítunk az eszperantóra fordítanánk, jóval költséghatékonyabb lenne, mert kevesebb munkaóra kéne a diákokat megtanítani és maradna pénz másra.

Hasznos volt számodra ez a válasz?

"Találtam itthon egy eszperantó nyelvkönyvet. Mit mondjak, ritka randa nyelv. Ráadásul szinte semmit nem értettem belőle, pedig angolul, németül és spanyolul felsőfokon beszélek. Ennyit az európai nyelvekből kölcsönzött szókincsről. A szavak töve még emlékeztet némiképp, de teljesen el vannak torzítva."

Kell egy bizonyos intelligencia hozzá, hogy észrevedd az analógiákat. Erről nem tehetek...

2011. júl. 12. 13:13
 15/28 anonim ***** válasza:
Nehéz felfedezni az analógiákat, ha a szavakat random módon kölcsönözték hol a latin, hol a germán, hol a szláv nyelvekből, mindenféle egységes koncepció nélkül. A nyelvi intelligenciámat meg majd akkor támadd, ha te is három élő nyelvi szakon végzel az egyetemen, és nem egy primitív, pár hónap alatt maximálisan kitanulható mesterséges nyelvvel akarod kiváltani a nyelvtanulást.
2011. júl. 12. 14:50
 16/28 anonim ***** válasza:

Komám, te látom nem érted figyelj:

Tegyük fel, hogy neked lesz igazad, holnaptól bevezetik a kötelező eszperantóoktatást. Mindenütt. Mondjuk első gimnáziumtól felfelé, felmenő rendszerben. Gondolom azzal te is egyet értesz, hogy az eszperantó könnyű nyelv, gyorsan meg lehet tanulni, mondjuk 2-3 év kell hozzá a gimnáziumban.

Akik ma elkezdenek eszperantóul tanulni, azok 2014-2015 környékén érettségiznek és kb 2020-ban fejezik be az egyetemet. Tehát 2030-ra legkésőbb senior pozícióban lesznek olyan emberek, akiknek a munkanyelvük az eszperantó.

DE

1.) Tegyük azt, hogy te egy nagy cég igazgatója vagy. Anyanyelved az angol (német, francia, orosz). Milyen nyelven fogsz magadnak ügyvédet, könyvelőt, szakértőt keresni? A saját anyanyelveden. És amíg erre van lehetőség, ezt meg is fogod tenni. Mert a saját anyanyelveden mindig könnyebb megnyilvánulni, még akkor is, ha beszélsz idegen nyelven. Tehát az álláshirdetésbe azt fogod írni, hogy "Keresek angolul (németül, franciául beszélő munkatársat.)" Aki jó munkahelyet keres, annak továbbra is szükség lesz angol (stb.) nyelvtudásra.

2.) 25 éves vagyok, és nem beszélek eszperantóul. Egy cégnél voltam gyakorlaton, ott sem beszél senki. Én már szerintem nem is fogok megtanulni, a vezérigazgató meg főleg nem. Tehát a nemzetközi konferencia-beszélgetések, levelezések, szerződések még legalább 40 évig angolul fognak menni, még akkor is, ha 2030-ra az egyetemről kijövő generáció már fog beszélni eszperantóul. Miért? Mert én is szeretném érteni, meg a vezérigazgató is, hogy mi folyik ott. Ezért mi is azt fogjuk az álláshirdetésbe írni, hogy keresünk angolul (franciául, stb) beszélő munkatársat.

3.) Ma az angol a legelterjedtebb nyelv a világon. Ez tény. Ha én mondjuk külföldre akarok menni magyarként, az angolt érdemes tanulnom, mert annak a legnagyobb a valószínűsége, hogy ha mondjuk kimegyek Thaiföldre, ott találok angolul beszélő mérnököt, közgazdászt, stb., akivel tudok beszélni. És a cégek is olyan embereket vadásznak külszolgálatba, akik beszélnek a helyi nyelven.

4.) Idézet az egyik tanáromtól, (nem nekem mondta): "Kár hogy nem tud németül, mert akkor felvenném. A cégünk ügyfeleinek 90%-a német. Persze tudnak angolul, de hát tudja, mindenkinek a saját anyanyelve a legkényelmesebb.

5.)Arra ugye nem is számítasz, hogy mondjuk 50+ CEO-k beülnek az iskolapadba eszperantóul tanulni.

Szerintem a leírtakból láthatod kedves kérdező, hogy még ha holnap be is vezetik az eszperantót, akkor is még legalább 40 évig a gazdasági jelentősége marginális lesz, és az angolra MINDENKÉPP szükség lesz. És ha az angol szükséges - és elégséges! - akkor az emberek hanyagolni fogják az eszperantótanulást, mint nagyon kis határhaszonnal rendelkező tevékenységet. Mert a világot elsősorban a kereslet és a kínálat Smith-féle láthatatlan keze mozgatja.

2011. júl. 12. 16:19
 17/28 anonim ***** válasza:

És még azt tévesztetted el, hogy az angol is ugyanannyiba került. Az angol úgy volt, hogy volt igény rá, és az emberek beültek az iskolapadba angolul tanulni. Azt nem kötelezően terjesztették. (Mellesleg az anglofón - és franofón - országok évente irdatlan összegeket költenek a saját nyelvük terjesztésére. Ezt hívják ún soft powernek, ami azt jelenti, hogy a saját nyelved, kultúrád elfogadtatásával javítod az országok közötti kapcsolatot. Ezért öntenek pl a franciák nagy pénzeket a franciatanításba Magyarországon, mivel a 12 újonnan csatlakozott ország jellemző második nyelve a német, és ez a német javára billentheti az EU-ban a francia-német versengést. Az eszperantótanításba ki költene ennyi pénzt???)

Azt ugye tudod, hogy Írországban kötelező az ír, Finnországban a svéd, az USÁban is kötelező egy idegen nyelv. Az 1-2-nek semmi foganatja nincs, az USÁ-ban meg csak az tud mondjuk spanyolul, aki olyan területen lakik, ahol ez előny. Miért? A láthatatlan kéz...

2011. júl. 12. 16:31
 18/28 A kérdező kommentje:

"A nyelvi intelligenciámat meg majd akkor támadd, ha te is három élő nyelvi szakon végzel az egyetemen, és nem egy primitív, pár hónap alatt maximálisan kitanulható mesterséges nyelvvel akarod kiváltani a nyelvtanulást."

1. A koromból kifolyólag nem tanulhatok nyelvi szakon az egyetemen. De a terveimben benne van, hogy arra megyek tovább, ugyanis érdekelnek a nyelvek és jó érzékem van hozzájuk.

2. Nem akarok kiváltani semmit. Ne hidd, hogy eszperantó nyelvvizsgára pályázok. Azért foglalkozok az eszperantóval, mert sokat olvastam anno a mozgalomról a nyelv legendás könnyűségéről, tanulhatóságáról, és mivel érdekelnek a nyelvek, egzotikumnak tartok egy mesterséges

nyelvet és úgy gondolom, hogy a megtanulásával jól tornáztathatom az agyam és talán még segít is majd további nyelvek megtanulásában (a terveim szerint 5-6 nyelvet akarok beszélni).

Szóval NEM akarok eszperantóból nyelvvizsgázni. Nincs szükségem rá, mert angolból már lassan egy éve megvan a felsőfokúm (19 éves vagyok), és jövő ilyenkorra németből is lesz nyelvvizsgám. Az oroszt is tanultam, a német után azt fogom folytatni. Azután majd spanyolt tervezek, de az még jó messze lesz.

3. Nem akartalak megbántani vagy vitatni az érdemeidet, de különösen miután leírtad, hogy 3 nyelvet tanulsz, furcsának tartom, hogy nem veszel észre összefüggéseket az eszp.-ban. Én alig találok benne olyan szót, amit nem tudok megfeleltetni az "eredetijének". Újlatin nyelvet pl. soha nem tanultam, mégis részben az angol miatt (lévén kb. a szavak 80%-a latin/újlatin eredetű) részben amiatt, hogy mivel hobbiból foglalkozom a szavak eredetével egy csomó latin szót ismerek, ezek ismerősként köszöntenek vissza az eszp.-ból.

Még egyszer ne haragudj, ha megbántottalak.

2011. júl. 12. 16:58
 19/28 anonim ***** válasza:

Hagyjad már a hülyeséget kedves kérdező!

Az eszperantó egy műnyelv.

És ha jó lenne akkor már rég elterjedt volna.

2011. júl. 12. 20:30
 20/28 anonim ***** válasza:

A fő akadály a nyelvi tehetetlenség. Egy világnyelvet nehéz leváltani, különösen, ha a világ harmada beszéli, és komoly gazdasági érdekek fűződnek hozzá.

Ha lennének nagy nemzetközi cégek, amiknek eszperantó lenne a munkanyelvük, és keresnék az eszperantistákat, akkor megnőne az eszperantó népszerűsége a gazdasági érdek miatt. Ilyeneket azonban elég nehéz létrehozni.

Nálunk a gimnáziumban a latin volt kötelező, és elég népszerűtlen volt. De hasonló történeteket hallhatsz a kötelező oroszról is.

2011. júl. 12. 22:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!