Hogyan tudom javítani a beszédkézségemet?
Az előttem szóló ötletei nagyon jók, de én a tükör helyett jobbnak tartanám a diktafont. Folyamatosan tanuld a kifejezéseket, írd be egy kis füzetbe vagy kártyákra, egyik oldalon magyarul, a másik oldalon a tanult idegen nyelven. Ha valahol valamire várnod kell, akkor nem sajnálod az időt, mert előveszed a kis füzetedet, és tanulsz.
Egy-egy témát kidolgozol, tehát logikusan kifejted a véleményedet, a tényeket, stb., felveszed egy diktafonra, és elküldöd valakinek, akinek az az anyanyelve, E-mailban mellékletként, aki megírja neked a tipikus hibáidat, és kijavítja őket. Én is tanultam így nyelvet, ezért tudom, hogy "működik" a dolog.
Szerintem szitukra szöveget írni, és olvasgatni eléggé erőltetett, persze akinek van hozzá lelkesedése...
Hallgass értelmes szövegű, fülbemászó magyar dalokat, tanulj meg verseket. Persze ne a túl költői hangzásúakat. Aztán eszedbe fog jutni adott szitukban egy-egy rím, s már érdekesebb leszel.
Az olvasás is jó! Sőt, ha tetszik valami olvasott szöveg, azt már érdemesebb megtanulni, többször olvasgatni (hangosan), főleg ha még tanulsz is belőle.
Megfigyeltem magamon, hogy régen iskolában megtanult, akkor felesleges tudásnak tűnő szövegek mennyire bevésődtek az agyamba. Ha nem is szó szerint, de épp ez az, hogy csak szavak azokból, hogy előjönnek tudat alatt.
Hadarás ellen próbálj tudatosan lassan beszélni, mélyeket lélegezni, hangosan olvasni, stb. Meg ilyen nyelvtörőket is keresgélhetnél!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!