Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A kulfoldi akcentuson hogy...

A kulfoldi akcentuson hogy lehet javitani, ha mar valaki folyekonyan beszel egy nyelvet es eljutott egy olyan szintre, hogy mindent ert, beszelni tud, de az emberek megis megkerdezik mindig, hogy hova valosi stb?

Figyelt kérdés
Olyanok valasza erdekel, aki ert hozza vagy hasonlo helyzetben van. Csak nyelveszeti uton lehet csokkenteni az akcentus merteken egy ido utan, amikor mar szinte anyanyelvi szinten beszel valaki? Mert szerintem egy szint utan mar nem csokken magatol, a tapasztalattol.
2010. jún. 22. 03:51
 1/9 anonim ***** válasza:
63%
Kizárólag idegen nyelvű környzetben lehetséges szerintem. Itt, USAban pl. nap mint nap hallok olyan kifejezést, amit én az oxfordi angol tanulmányaimmal teljesen másképpen ejtenék.. Ilyenkor megjegyzem, próbálgatom mondogatni, kimondom vagy 30-40x.. Legközelebb már profin fog menni - ez az 1 kifejezés... :) Úgyhogy teljesen anyanyelvi szintre szerintem soha nem lehet eljutni, de ha havi 30 kifejezést fejlesztek tökéletesre, azzal is előrébb vagyok, mint a semmivel.
2010. jún. 22. 05:06
 2/9 A kérdező kommentje:
En is az USA-ban elek es nekem nincs gondom a kifejezessekkel. Nekem az akcentus az, ami nem tokeletes, de olyan szintre jutottam, hogy en mar nem nagyon hallok hibat (ha hallanek, nem lenne akcentusom). Szoval nem tudom, hogy hogy tudnek tovabb lepni. A nyelveszeti hatteret ismerem a dolgoknak, mert angol szakot is vegeztem, de meg igy sem vagyok elegedett. Gondoltam ra, hogy elmennek egy beszedterapeutahoz/ speech pathologisthoz, de eleg draga...vajon megerne? A szakmam miatt lenne ez fontos, mivel tanar szeretnek lenni es nem erzem magam eleg magabiztosnak, ha ki kell allnom sok ember ele.
2010. jún. 22. 05:13
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Értettem a kérdésed. Kifejezések alatt nem a lexikális részét értettem, hanem a kiejtést, az 'akcentust'. Gyakorlással fejleszthető, de borzasztó lassan. Beszédtechnikus segithet, de drága és ugyancsak lassú, szerintem mindig is észre fogják venni, hogy nem vagy helyi. Ez viszont nem tudom, hogy miért okoz ekkora problémát. Nekem az egyetemen volt egy oktatóm aki egyenesen Algériából érkezett, képzelheted, hogyan ejtette az amerikai szavakat. És? A tananyagot perfektül tudta, felkészült volt, modern módszerekkel oktatott, teljesen jó volt. Ha viszont unalmas, felkészületlen, béna vagy, akkor beszélhetsz akármilyen ékes texasi tájszólással, palira vesznek.
2010. jún. 22. 05:18
 4/9 A kérdező kommentje:
Igen, csak az egyetemen az emberek mar komolyabbak, de en kozepiskolaban fogok tanitani. Nekem is voltak kulfoldi tanaraim...azert eleg sokat nevettek rajtuk es mivel en erzekeny ember vagyok, nem birnam ezt elviselni. Azzal tisztaban vagyok, hogy mindig eszre fogjak venni, hogy nem vagyok helybeli (nem is megtagadni akarom a gyokereimet!), de maximalistakent a legjobbra kell az embernek torekednie es mivel meg fiatal vagyok, szerintem sokat tudnek fejlodni hangkepzes ugyileg. Nagy a szoras a kornyezetemben, mert ismerek olyat, aki 16 eves kora ota itt el es nagyon eros akcentussal beszel, a nyelvtant sem nagyon tudja, mig van, aki 30 eves koratol van itt, nulla angolrol indult es nagyon szepen beszel. Szoval az emberen sok mulik; foleg azon, hogy mennyi energiat fektet ebbe bele. Neked szerintem nehezebb lehet, mert meg ott van pluszban, hogy angliai angol akcentusrol kellett atterned.
2010. jún. 22. 05:58
 5/9 anonim ***** válasza:

Külföldön sokkal toleránsabbak az emberek, nem nevetik ki, akinek akcentusa van (nem úgy, mint Magyoaroszágon, ahol ugyan alig tud valaki idegen nyelvet, de a legkisseb hibát is azonnal észreveszi azon, akinek nem az az anyanyelve), hanem elfogadják, hogy külföldi.

Màr több, mint 20 éve élek külföldön, de még mindig észre lehet venni azt, hogy nem ez az anyanyelvem. Ha nem akarom feltétlen eltitkolni, akkor senkinek sincs vele semmi baja, ezt tudomásul veszik és kész.

2010. jún. 22. 08:10
 6/9 anonim ***** válasza:
53%
Ismerősömnek 10 év kellett mire elmúlt az akcentusa.Az anyanyelvtől is függ,állitólag a spanyoloknak múlik el először az akcentusa,a kinaiaknak,afrikaiaknak,németeknek,franciáknak marad meg legtovább.
2010. jún. 22. 13:20
 7/9 anonim ***** válasza:
Csak a gyerekkorban tanult nyelvet lehet akcentus nélkül beszélni. A 6-8 éves kor után tanult nyelvet az emberek nagyon kis része (1-2%-a) képes akcentus nélkül beszélni. Erre csak kivételes tehetségek képesek sok munkával, az, hogy valaki hány évet él külföldön, az nem számít sokat. Rengeteg külföldi van, aki pl. 20-30 éve Magyarországon él, művelt és olvasott, és szebben és helyesebben beszél magyarul, mint az átlag, viszont erős akcentussal. Nyilván ez más országokra is igaz.
2010. jún. 22. 17:08
 8/9 anonim ***** válasza:

Hát igen, eléggé személyfüggő. Mióta élsz kint??

Akiket én ismerek, kb 10-15 év után már alig észrevehető, hogy nem ott születtek.. De ők fiatalon is mentek ki (18-25 év).

Ha meg is marad, azért fejlessz rajta még, hogy közelebb kerülj.. Hogy azt higyék, hogy az is valamilyen USA-beli akcentus :)

2010. jún. 24. 12:02
 9/9 A kérdező kommentje:
En benne akarok lenni abban az 1-2 szazalekban! Ugy erzem, hogy kepes vagyok ra, mivel nyelveszeti alapjaim meg vannak, imadom a nyelveszetet, es nagyon motivalt vagyok. Csak 4 honapja vagyok itt, de mar most mondja mindenki, hogy olyan vagyok, mint aki legalabb 10 eve itt el (teljesen tokeletes nyelvtan, jo kiejtes). 3 eve vagyok hazas anyanyelvi beszelovel (a ferjem amerikai). 23 eves vagyok egyebkent. Szoval talan meg nem vagyok elkesve.
2010. jún. 24. 15:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!