Egyre gyakrabban lehet hallani az atlagemberek koreben, de meg az olcso magyar szappanoperakban is (ilyen pld. A baratok kozt) kicsinyito kepzos szavakat, ami nagyon zavarja a fulem. Nem zavaro?
Ilyen szavak pld. Karacsony helyett KARI, szemuveg helyett szemcsi, stb sorolhatnam tovabb. Miert szegenyitik ennyire le ezt a szep magyar nyelvet?
Irodalomtanar
Én akkor lettem rosszul, amikor a Teszveszen megláttam, hogy "kantis farit" hirdetnek.
Vagy műszaki cikket, aminek nincs már meg a garija.
Nem kell ezen csodálkozni; a plebs mindig is igénytelenebbül beszélt, mint az értelmiségiek. Az utóbbiak pedig - általában - továbbra is adnak magukra. Persze köztük is akadnak igénytelenek - meg a plebs soraiban is igényesek -, de nekem eddig eléggé úgy tűnik, hogy az értelmesebbek figyelnek a szép nyelvhasználatra, és csak a kevésbé intelligensek beszélnek hülyén.
Szóval nem kell aggódni.
Engem is nagyon tud dühíteni.
A másik, amitől rosszul tudok lenni, amikor a szavakat lerövidítik!
Pl. "hogy" helyett "h"
"szerintem" helyett "sztem"
35 f
Konkrétan az egész fiatalságtól falra mászok!A gyereket a szüleinek kéne megtanítani beszélni, de a mai gyerekek, és tinik olyan öntörvényűek, bunkók, neveletlenek, gusztustalanok, és ostobák, hogy pofázhat nekik az ember, mert ők mindent tudnak a facebook-ról, és különben is...
(Bocsánat! Kicsit felhúztam magam!)
Kedves Irodalomtanár!
Alapvetően egyetértek veled, néha az én fülemet is zavarja, de szerintem közel sem akkora gond ez, mint ahogy látod. A fiatalok mindig is ki akartak tűnni valamivel a nyelvhasználat terén is, és most ez a "menő". Még mindig jobb, mintha káromkodás. Gondolom, órán azért tudnak rendesen is beszélni, ismerik a "hagyományos, uncsi" változatát is a szavaknak. Rövid időn belül úgyis lecseng ez a divat, néhány rövidített forma megmarad esetleg a köznyelvben, a zöme pedig kikopik belőle.
Üdv: egy nyelvész
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!