Ha megtanulok angolul, akkor többé nem lesznek nyelvi nehézségeim a világban?
"A kérdező kommentje:
Nekem valaki azt mondta, ha tudok angolul, akkor mindenhol megértenek. Állítólag angolul egy év alatt meg lehet tanulni."
Meg lehet tanulni, ha egy héten mondjuk 6 nap intenzíven, több órában tanulsz, és a teljes éved csak ebből áll. Na akkor meg lehet tanulni. De valószínűleg aki ezt mondta neked, nem erre gondolt. Átlag tanulási módszerrel nem lehet megtanulni egy év alatt. Persze kérdés az, hogy mit értesz a "megtanulni" alatt. Makogásig egy hónap alatt is el lehet jutni. Tökéletesen megtanulni egy élet is kevés.
Kérdező, szerintem neked senki nem mondott semmit, ezeket te állítod, mert kíváncsi vagy a reakciókra. Ennyi erőből egyenesen is kérdezhetted volna.
Szóval: Igen, az angol fontos nyelv, erősen ajánlott tudni, de ettől még nem fogsz mindenhol elboldogulni a világban, de még csak a fél világban sem.
Tény, hogy kell egy közös nyelv, de ettől még a nemzeti nyelvek nem fognak eltűnni. Úgy lesz, mint a történelem során mindig: lesz néhány kiemelt nyelv. Ez régen pl. a latin, a német vagy az olasz volt, ma meg az angol, francia, német...stb. Nyilán, az angol a legelterjedtebb, de ez területfüggő, az EU-ban pl. majdnem ugyanilyen fontos a francia vagy a német is.
Sok ember szemlátomást nem fogja fel hogy mivel jár nyelvet tanulni. Hozzám is odajött egy (volt) kolléga, hogy juttassam el őt angol középfokra, három hónap alatt. De persze heti egy-két óra alatt mert neki dolgoznia is kell. Mikor felvilágosítottam hogy nem menne úgy nézett rám mint aki biztosra veszi hogy valami sarlatán vagyok, aki csak úgy mondta a nyelvtudást, vagy szándékosan eltitkolom előle. Nem tudom ilyenkor mi a jó: hagyni hogy belevágjon és ő jöjjön rá hogy mibe is kerül ez neki?
De legfőképpen azt szeretném megértetni vele, hogy ennek ellenére -megéri- tanulni. Egyrészt a nyelvvizsga. Bármiféle egyetemmel, főiskolával évekre kötelezed el magad. Egy nyelvet úgy és olyan ütemben tanulsz vagy teszel belőle vizsgát ahogy te akarod. Nem olyan egyszerű mint egy bármilyen tanfolyam ahol a végén kezedbe nyomják a papírt, de annyival értékesebb is ha munkát keresel vagy felvételizel.
Másik, maga a nyelv. Magyarként be vagy zárva azok közé az információk közé amik az anyanyelveden eljutnak hozzád, és ez nem mindig sok vagy elég. Ha egy világnyelvet tudsz akkor viszont kitágul az egész világképed, objektívabban látsz, és ma már nem kell utazásra, TV-re, könyvekre korlátoznod magad; mert ott az internet! Korlátlan mennyiségű információ, ingyen, és az angol nyelven elérthető többszöröse annak amit bármelyik kis nyelv magában produkálni fog.
Ha utazol: mindenhol nem fognak megérteni. Ha konkrét helyekre mész, ahhoz kell igazodnod ami ott számít általánosan beszélt nyelvnek. Ha rákeresel egy-egy ország leírására, rendszerint fel van tüntetve hogy hány százalék az idegen nyelveken tudók aránya és ez milyen nyelveket jelent. A világ más részein más "közös nyelv" is gyakori. De gyakorlatilag minden jobb hely, vagy nagyobb városban a turistavezetők, turistakalauzok, a nagy világnyelvekre vannak kihegyezve, és ezekből az angol a legjelentősebb.
14:23
"Azt mondják, nemsokára mindenkinek meg kell tanulnia angolul, mert nélküle nem lehet majd létezni a világban."
Félig igaz. Egy hentesnek vagy buszvezetőnek sohasem fog kelleni az angol, egy mérnök viszont tényleg nem lehet meg angoltudás nélkül.
"Maholnap kötelező lesz az angol Magyarországon."
Nem lesz kötelező hosszú távon sem.
"El fognak tűnni a nemzeti nyelvek."
Képtelenség.
^Ne hülyéskedj, nem nemzetiségi alapon kell világnyelvet tanulni.
Azért veszi át az angol kifejezéseket mert amerikai zenét hallgat, amerikai sztárokat lát a TV-ben.
"Csak ma divat isteníteni az angol nyelvet. Ma "menő" kiírni valamit angolul a Facebookra. Ezt szokás anglomániának hívni, én azt mondom aki magyarként ennyire rajong az angolokért akkor nézzen egy kicsit utána annak hogy milyen történelmi háttérrel rendelkeznek."
A történelem szerintem kicsit elvolnt, alapvetően egyetértek veled, de szerintem nincs sok értelme ilyenekkel foglalkozni.
Kíváncsi vagyok, hogy az angol helyét átveszi-e a közeljövőben más nyelv, mint lingua franca. Bár nem hiszem.
Jah, ezt én is így gondoltam.
Aztán rájöttem, hogy Ausztriában "Alsóbögyörősvalagpusztán" senki se beszél angolul, sőt még németül is furcsán. (Bécsben vagy nagyobb városokban több az esély angolul tudó embert találni)
Németországban sem jutottam volna sokra. Na, persze a nagyobb turistalátványosságoknál és hoteleknél azért mész valamire angollal.
Párizsban keresztet vethettem az angol kommunikációnak, az utca embere itt sem állt velem szóba ezen az igen "hasznos" nyelven.
Olaszországban is a német tűnt hasznosnak az angollal szemben, bár itt volt még a legjobb az angolul beszélők aránya.
Mindent összegezve: Európában azért számíthatsz némi nehézségre ha csak magyarul és angolul beszélsz.
17:26
"Csak ma divat isteníteni az angol nyelvet. Ma "menő" kiírni valamit angolul a Facebookra."
100 vagy 200 éve a német és a francia volt divat. 500 éve meg a latin. Aki tudott latinul, az fitogtatta, hogy mennyire okos. Latin nyelvű középkori graffitik tanúskodnak erről.
Természetesen egy amerikai sem győzi mutogatni, ha tud franciául vagy spanyolul. Csak ez ritka, mert a többségük nem beszél idegen nyelven.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!