"Ez mellett" vagy "emellett"? Egyre gyakrabban hallom újaban az "ez mellett" kifejezést. Arra szeretnék választ kapni, hogy nyelvhelyességi szabályok alapján elfogadható-e az "ez mellett"?
nem vagyok hozzáértő, de szerintem: emellett. és ha jól emlékszem a teljes hasonulás miatt, de már a gimi régen volt, lehet tök hülyeség amit mondok...
:D
^Miért, a szleng miből alakul ki? :D Biztos hogy nem a tudatos nyelvművelésből.
50 éve Darvas Szilárd a "na bumm"-ra akadt ki egy humoreszkben, hogy miért nem tudjuk az "annyi baj legyen"-t használni. Usque tíz éve az "übersirály"
-t meg a társait fájlaljuk. Ez is csak egy megálló a sok közül.
Szerintem nem ugyanaz a helyzet, mert a szlengnél inkább az van, hogy valaki kitalál valami egyénit, frappánsat, ami direkt vagánynak számít, és az aztán elterjed.
Itt meg csak egyszerűen a tudatlanság nyer teret, azt hiszik így helyes. Ha megkérdeznéd őket, hogy hogy helyes, hogy szebb, ez miatt vagy emiatt, akkor az elsőt mondanák, nem azért mert így vagányabb, szleng, hanem mert így szép, így helyes.
#8: "egyszerűen a tudatlanság nyer teret, azt hiszik így helyes. Ha megkérdeznéd őket, hogy hogy helyes, hogy szebb, ez miatt vagy emiatt, akkor az elsőt mondanák, nem azért mert így vagányabb, szleng, hanem mert így szép, így helyes."
Értem... Illetve nem értem. Tehát ők azt gondolják, hogy az "ez miatt" a nyerő, "mert így szép, így helyes", te pedig azt mondod, hogy az "emiatt" a nyerő, "mert így szép, így helyes".
Komolyan szeretném tudni: ebben a szimmetrikusnak látszó helyzetben – amelyet te is pont ilyen szimmetrikusan írtál le –, miből derül ki, hogy neked van igazad? Mi alapján mondhatjuk, hogy ő téved, az "ez miatt" nem szép és/vagy nem helyes?
(A szépet persze értem: az a te szubjektív véleményed, oké. – A "helyes" is?...)
Ha ők a tudatlanság miatt mondják "helytelenül", akkor bizonyára van valami olyan "szabályzat" vagy nem-is-tudom-milyen "referencia", amelyet ők nem ismernek, te meg igen – mi ez? Hol olvasható?
(Lehet, hogy én is tudom, csak elfelejtkeztem már róla?... :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!