Van magyarul magasztos, fellengzős, önelégült "megszólalásokat" ami nem valláshoz köthető? (írok lent példát)
Olyanra gondolok, mint "istenem, ihstenem...-.-'"
De valami olyan kellene, ami nem vallásos és nem is csúnya szavakból van.
Angolban úgy is szokták mondani, hogy "oh my, oh my". Ekkor japánul úgy emlékszem úgy mondják járe-járe.:D
Írok egy helyzetet(egy sorozatból van, angol felirat).
-Várjunk még rájuk, kapitány!
-Nem, indulunk.
-De sebesültek vannak, nem biztonságos így!
-NEM érdekel, a gyengék elhullanak!
-Alázatosan kérjük, kapitány, várjunk még egy kicsit!
-Oh my, oh my...-_- menten összeesek a saját jólelkűségemtől. 10-ig elszámolok...
Remélem érthető. És, hogy csak nekem kicsi a szókincsem, mert jó lenne, ha magyarul is lenne normális szavunk az ilyen helyzetekre.:D
Megmondom őszintén, én nem egészen értem.
Ha az lenne ott hogy „na jó”, vagy „hát igen” annak lenne értelme?
Nem igazán.
Az a baj, hogy nem tudom a gyűjtő nevüket az efféle szólásoknak.
Példát írok még, több féle helyzetben is használható: Fizikai munkát végzünk. Eljött az ebéd idő. Felegyenesedünk, fújunk egyet és megtöröljük a homlokunkat... aztán mit lehet mondani, hogy kicsit fennhéjazóak maradjunk? "(óh,) .... de kivagyok'." Csúnya szóból illene oda az, hogy eszemf.szom.
Vagy: Csocsózunk. Nagyon jók játszok. Kivédem amit ő lőtt kapura, majd tök nyugisan belövöm neki szinte azonnal, már sokadszorra. "Istenem, issstenem, mekkora szint-fölényben vagyok...:P"
Vagy: ... nem jut eszembe több példa, de holnap(délután) keresek videót ide, a hangsúlyból egyből átmegy, hogy mire gondolok, szerintem:)
pozitív értékelésnél: "nahát..."
negatívnál: "még ez is..." "már csak ez hiányzott..."
Lehet, hogy indulatszavak. Sőt szerintem azok, de nem találtam vele a google-n olyan szavakat amiket szeretnék.
http://www.youtube.com/watch?v=vmjOhEHRQkI&feature=player_de..
4perc 2mp-től mondja, hogy "my, my"(azzal a hangsúllyal kellene magyarban) "csak öljétek már meg egymást" "ha még jobban megnő, tovább tart majd felboncolnom"
Tehát, türelmetlen, de nem azt mondja, hogy siethetnének.
Jaja, én is úgy szoktam, és sóhajtozáskor "hhjj" hangot adok ki, mások is szokták ezt. De ez tartalmatlan sajnos.
A "hogyaza" és hasonlók pedig káromkodásra utalnak, nem elég elegánsak.
Nesze neked, választékos magyar nyelv. :/
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!