Németül hogyan lehet melléknévből főnevet képezni?
Őszintén megmondom, hogy fogalmam sincs...
Lassan 9 éve tanulom a németet, de egyszerűen vannak olyan anyagok, amiket nem bírok megjegyezni.
Találtam egy ilyen oldalt lehet, hogy erre gondoltál
Nagyon változatos módon: ha egy magyar-német szótárt fellapozol, egymáshoz közel vannak jegyezve a jó - jóság ,nyilvános-nyilvánosság,alultáplált-alultáplaltság, nemi-nem.
gut-eGüte,öffentlich-eÖffentlichkeit,unterernährt-eUnterehnährung, geschlechtlich-sGeschlecht.
Lehet hogy valamilyen univerzális szabályra gondoltál, amiről én sem tudok.
Volt a GYK-en egy válaszoló, aki príma válaszokat adott a német nyelvi kérdésekre. Lehet, hogy majd segít.
Melléknévből nagyon egyszerű főneveket képezni.
Egyszerűen nagy kezdőbetűvel írod, és melléknévként ragozod, tehát jelzői végződéseket kapnak.
Ha a főnévvé vált melléknév élőlényt jelent, akkor a hímnemű névelője "der", a nőneműjé pedig "die" lesz.
Pl: der/die Blinde (a vak /ember/)
der/die Angestellte (az alkalmazott)
der/die Verwandte (a rokon férfi, vagy nő)
der/die Bekannte (az ismerős - nő)
der/die Fremde (az idegen-nő)
der Alte (Mann) die Alte (Dame)
der/die Abgeordnete (a képviselő)
der/die Arbeitslose (a munkanélküli)
Ha nincs előttük determináns, akkor a melléknév "lesz a determináns", tehát az veszi fel a nemre és esetre jellemző végződést.
Pl: ein Blinder, eine Blinde
ein Angestellter, eine Angestellte
ein Verwandter, eine Verwandte
ein Bekannter, eine Bekannte
ein Fremder, eine Fremde
Kerülhetnek természetesen más esetbe is:
Ich habe mit einem Fremden /mit einer Fremden - ha nő/ gesprochen. (Ré. e. Beszéltem egy idegennel.)
Vagy: Von einem Bekannten (einer Bekannten) habe ich einen Brief bekommen. (Egy ismerőstől kaptam levelet.)
Ha a főnévvé vált melléknév nem élőlényt jelent, hanem fogalmat, akkor semleges nemű:
Was gibt es Neues? (Mi újság?) Nichts Gutes. (Semmi jó.)
Ich habe dort viel Interessantes gehört und viel Schönes gesehen. (Ott sok érdekeset hallottam és sok szépet láttam.)
Ich wünsche dir alles Gute! (Minden jót kívánok neked.)
Lehet természetesen felsőfok is.
Pl: Das Interessanteste ist seine Farbe. A legérdekesebb a színe.
Középfok: Haben Sie etwas Billigeres? (Van valami olcsóbb?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!