Mi a véleményed a svéd és a finn nyelvről?
Nem, még csak a tanárok se emlegették soha:) Ha nem látogatnám a weboldalt, nem is tudnám, hogy van ilyen:P
Ha érdekel, elsőben a Svenska utifrån és Övningskompendium i svenska című könyvekkel bajlódunk, másodikban és harmadikban pedig a Form i fokus különböző szintjeivel (de a legtöbb anyagot másodévtől nem könyvből vesszük). Szvsz a form i fokuson kívül rettenet haszontalan és átláthatatlan könyvek, de a tanszék fanatikusan ragaszkodik hozzá:D Mindenesetre a tanárok nagyon jók.
Övningskompendium i svenskáról nem is hallottam, a másik kettő megvan. A form i fokust másfelől is ajánlották, nem tudom a Text i fokus mennyit ér, gondolom kiegészítik egymást.
Deskriptiv svensk grammatikot is szeretem, bár az nem kifejezetten tankönyv, ráadásul az én szintemhez kicsit magas is, de jó.
Érdekes hogy a Kevés szóval svédül című könyvet nem nagyon emlegetik, pedig szerintem nagyon jó felépítésű, egy erős alapszintnek szerintem nagyon megfelelő.
Persze nem tökéletes az sem, meg kicsit régi is, de mégis.
Most egyelőre németre kellene erősen rágyúrnom, de ha stabilizálódnak a dolgok akkor még visszatérek a svédhez, mert igazából ez érdekel jobban.
Az övningskompendiumra nem is érdemes rálesni (amúgy az munkafüzet gyakorlatilag, bár le lehet tölteni), logikátlanságban ráver az utifranra, az meg már valami :)
Egyébként én sosem értettem, hogy első félévben mért nem valami értelmes tankönyvből tanultunk, mert gondoltam biztos van ilyen is. Hát ami azt illeti, most már mind1...:D
Én azért kíváncsiságból belenéznék, ha van linked feldobhatnád. Vagy esetleg egy e-mail is jöhet.
Amúgy jól látom hogy többnyire svéd kiadású könyveket használtok? Ezek közt nem is volt más.
Amúgy most hogy áll? Diplomáztál, vagy még folyamatban van a dolog?
Igazából a japán a főszakom, a svéd a minorom, a koreai a 2. keleti nyelvem. Jövőre diplomázok csak, de úgy tervezem, hogy svéd MA-ra megyek.
Egyébként igen, tényleg mind svéd kiadású könyv. Bár a tanszék azt állítja évek óta, hogy dolgoznak valamin, meg szótáron is (a mostani papír formátumú svéd magyar és magyar svéd szótárak röhejesek, az egyik kb. 60 a másik meg 30 éves kb - a számítógép fogalma sincs kb. bennük, hogy a nyelvtani részeket már ne is említsük:D), de nem tudom ebből valaha is lesz-e valami :D
Bár lehet, hogy szándékosan használunk egynyelvű svéd könyveket, és nem azért, mert nincs jobb angol-svéd vagy magyar-svéd, mert már a képzés elejétől kezdve próbálkoztak mindent svédül megértetni velünk, gyakorlatilag a nyelvtant is egy kis idő után.
Nekem végül is mind1, mert én még sosem voltam képes egy nyelvből sem elsajátítani az elméleti nyelvtant, hanem egy idő után megtanultam használni magamtól :D
egyébként ha jól tudom, lehet nekem privit írni, ha akarsz, a könyvek linkje igazából nincs meg fejből, de szerintem egy kis guglizás után elő tudom kaparni :D
Szótárból ez milyennek számít?
A nyelvtant én is könnyeben tanulom példákon keresztül, mint ha egy megtanult séma alapján kéne szöveget alkotni.
De ezzel együtt mindig figyelem a szabályszerűséget is (na meg a kivételeket), tehát valahogy az elmélet és a gyakorlat összehasonlításából tudok hatékonyan tanulni.
Éppen ezért nem annyira szeretem az olyan könyveket, aminek a tematikája nem letisztult, mert abban épp a szabályszerűségeket nehéz észrevenni.
Ez amiről beszéltem, az a szótár :D Ez úgy nézett ki, hogy valamikor 1950-60-ban egy svéd hapek (sajnos fejből nem tudom a nevét) alkotott egy magyar-svéd szótárat, de svéd-magyart nem. Erre a mi Lakónk lefordította gyakorlatilag ezt svéd-magyarra ha jól emlékszem valamikor a 80-as években :D Biztos bővítettek rajta azóta, mert hogy ez új kiadás, de nekünk a tanárok azt szokták javasolni, hogy amit a Lakó szótárban találunk ellenőrizzük le a magyar-svéd szótárban is, aztán meg interneten, mert mindkettő tud orbitális baromságokat írni ;)
Én a nyelvtannal úgy vagyok, hogy hallás alapján tanulom a legkönnyebben. Sok filmet nézek, meg néha zenét is hallgatok svédül, és így rögződnek bizonyos kifejezések, mondatszerkezetek - és ha például bajban vagyok mondatszórenddel szinte rögtön beugrik a dolog :D (a szórend nálam trükkös:P). nekem eddig ez működött minden nyelvből:) Amúgy a könyv torrenteknek majd utánanézek holnap, csak ma most robbantottak ki a varrógépem elől :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!