Mi a véleményed a svéd és a finn nyelvről?
Svédül tanulok, és jelenleg az anyanyelvem után ezt gondolom a legszebb nyelvnek, amit ismerek/beszélek (6 nyelven beszélek ezzel együtt). Még 14 éves koromban hallottam először a svédet, és azóta sem változott a véleményem arról, hogy gyönyörű. Akkor helyben eldöntöttem, hogy ezt meg akarom tanulni. Egyébként nagyon kifejező és dallamos nyelv. A nyelvtana nem extra nehéz, és sok szó ismerős lehet az angolból és a németből vagy bármely más germán nyelvből, ha valaki beszél 1-2-t. Mondjuk én németül pont nem beszélek, mert azt meg a világ legocsmányabb förmedvényének tartom :D. Visszatérve a témára a svéd nehézségei a hangsúlyos-hangsúlytalan kifejezéspárokban vannak, tehát van a nyelvnek némi tonalitása, ami azt jelenti, hogy ezek a bizonyos kifejezések főleg, de sok más szó is egészen mást jelent más hangsúllyal kiejtve. Aztán ami még nehézséget okozhat az 5 főnévcsoport 2 féle névelővel, na meg persze az, hogy többesszám és határozott esetekben a névelőt a szó hátuljához toldalékolják (pl.: en flicka, flickan, flickor, flickorna - egy lány, a lány, lányok, a lányok), az pedig komoly memorizálást igényel, hogy melyik szó az 5 csoportból melyikbe tartozik. Ami még nehézséget okozhat az a szórend hosszabb mondatokban, ugyanis a svédnek elég szabályos és viszonylag kötött szórendje van, ami sok határozószóval rendelkező mondatokban nagyon furcsán tud hangzani. Esetleg még az lehet problémás, hogy sokszor a nyelvtanban is angol/német ismereteire hagyatkozik az ember, ha nem tud valamit, ez pedig legtöbbször hibás, mert a nyelvtan eléggé különböző azért :)
A finn is tetszik, egy nap azt is meg szeretném tanulni.
A svéd nekem túlzottan hasonlít a többi germán nyelvre, ezzel sajnos megpecsételi a sorsát nálam. Jó, mondjuk nekem az összes kapcsolatom ezzel a nyelvvel az, hogy megnézem a Svéd Túraautó-bajnokság versenyeit, szóval nagyon sok tapasztalatom nincsen vele.:) Az azért túlzás hogy csúnya, de nekem nagyon átlagos.
A finnt szintén nem nevezném a klasszikus értelemben vett "szép" nyelvnek, de megfogós. Nagyon egyedi és furcsa a hangzása, ezért is tetszik. Éppen most kezdtem bele a "finn projektembe" éppen ezért.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!