Ezeket hogy kell kiejteni?
ʂ és ʐ -> A nyelved picit hátrahajlítod, mint a tájszólásban a pattogtatott t esetében. A különbség az, hogy szinte ugyanúgy hangzik, mint a "mezei" s [ʃ] és zs [ʒ], valószínűleg csak akkor tűnik fel, hogyha már szakavatottabb vagy a bizonyos nyelvben.
ɕ,és ʑ -> Nekem is problémát okozott, de aztán megoldottam. Mivel lágy hangzók, ezért [j]-vel egyszerre kell ejteni. Próbálgasd sokat. Mondj [ʃ] után [j]-t, aztán egyre inkább próbáld meg egyszerre hangoztatni a kettőt. Előbb-utóbb sikerülni fog, nekem is megy már. Lényegében: [ʃ]/[ʒ] + [j] = [ɕ]/[ʑ]
tɕ és dʑ -> Lágy cs [tʃ]/dzs [dʒ] hang, a lényege pont ugyanaz, mint amit az előbb is írtam. [tʃ]/[dʒ] kiejtése közben a nyelved tedd oda, ahol a j-t is ejted.
Remélem nagyjából érthető és tudtam valamit segíteni. Lengyel, ugye?:)
Kösz! Az első kettőnél kb úgy kell kiejteni, mint ahogy a győriek a "t"-t?
A többinél pedig nem úgy van, hogy a nyelv közepe a szájpadlást éri a nyelv hegye pedig az alsó ínyt? Amúgy nem lengyelhez kell csak érdekelnek a nyelvek és a hangzásuk és ezeket wikin mindig nézem. Amúgy a mandarinban és az oroszban is vannak ezek a hangok, úgyhogy kellhet még.
"Az első kettőnél kb úgy kell kiejteni, mint ahogy a győriek a "t"-t? "
Így van, csak természetesen s/zs formájában. Ha nem megy, szerintem annyira nem fontos ennek a perfekt kiejtése, mert annyira nem különbözik a kiejtése a magyarban is megtalálható változattól, jelentésmegkülönböztető szerepe pedig csak a lengyelben van tudtommal. Illetve, oroszban is megvan a lágy- (alveo-palatális) és a kemény (retroflex) verzió, legalábbis az s esetében, de ott nem lehet összekeverni, mert a lágy csak hosszan ejtve fordul elő, a kemény pedig röviden.
"A többinél pedig nem úgy van, hogy a nyelv közepe a szájpadlást éri a nyelv hegye pedig az alsó ínyt?"
Szerintem a felsőt, de megmondom őszintén, én ennyire pontosan nem foglalkoztam vele sosem. Ahogyan én mondom, az pontosan ugyanúgy hangzik, mint a wiki-féle hanganyagokon, de lehet, hogy elméletileg rosszul tudom és tényleg az az igaz amit mondasz. A lényeg, hogy mindkettőnk verziója ugyanúgy hangzik.
"Amúgy nem lengyelhez kell csak érdekelnek a nyelvek és a hangzásuk és ezeket wikin mindig nézem."
Pont mintha magamat látnám/hallanám/olvasnám.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!