Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Helyes vagy helytelen az...

Helyes vagy helytelen az "örömet okozni valakinek" kifejezés?

Figyelt kérdés
Az egyik magyar, mint idegen nyelv érettségiben találtam. Az "örömet okozni" és az "örömet szerezni" közül ki kellett választani a helyes kifejezést. Az "örömet szerezni" volt a helyes. Az "örömet okozni" kifejezést is gyakran hallom, használom is anyanyelvűként. Akkor ez helytelen?

tegnapelőtt 21:42
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Örömöt szerezni, bánatot okozni.

Ez a választékos.

tegnapelőtt 21:45
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem helytelen, csak nem szabatos.
tegnapelőtt 22:49
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Én jobban fennakadtam azon, hogy örömet, ahelyett hogy örömöt.
tegnap 06:48
 4/6 anonim ***** válasza:
69%
#3 miért is?
tegnap 07:13
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

4: Ajakkerekítéses, magas hangrendű szótőhöz ajakkerekítéses, magas hangrendű kötőhangot/ragot szoktunk használni, lásd Ködöt mondanak reggelre, nem ködet; Fröccsöt ittam, nem fröccset; Lakk van a körmömön, nem a körmömen.

Persze van példa ajakkerekítés nélküli esetre is, pl. öv-övet, nem övöt. De olyan másik szó hirtelen nem ugrik be, ami az örömöt-örömet mintájára ingadozna.

tegnap 07:40
 6/6 anonim ***** válasza:
0%
#3, Miért IS? 😂
tegnap 12:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!