A spanyol alkalmasabb lenne világnyelvnek, mint az angol?
10/ A "szerinted" vagy akárki más és akármelyik válaszoló "szerint" (nyilván az akárkiben te is benne vagy) az jelenti itt magukat a válaszokat. A válaszok több szempontból is eredhetnek. Egyik nyilván a személyes vélemény, ami lehet egy röviden írt vélemény és lehet több-kevesebb okfejtés is hozzá, mint indoklás, logikus tárgyalásmód és egyebek. Másik, hogy egy válasz lehet (a választól függően) tapasztalati téma és válasz is, amit más tapasztalt. Lehet még olyan is, hogy szakmaiságot igényel a kérdés és a válaszban lehet szakmai eszmecserét is folytatni, akár publikációkkal, tudományos cikkekkel és sok egyébbel. Felhozhatóak tények is adott kérdések esetén a válaszokban, akár szakmai szempontból, akár az élet tényszerű tapasztalataival is. Előkerülhetnek sztereotípiák, elfogultságok és különféle közszályon forgó téves ismeretek is, amik tisztázhatóak az előbbiekkel.
Általában egy érdemleges beszélgetésben nincs olyan, hogy adott akárki szerint az ne számítana, hiszen ez nem érv és valójában bárki mondhatja bárkire témától függetlenül is, mivel nem érv. De ez mondjuk a mellékes itt...
Nyilván és szerintem is számít, hogy miféle kivitelezés hozható szóba, hogy egyáltalán hogyan is lehetne bevezetni egy világnyelvet. Értve úgy, hogy valóban minden országban bevezetni. És az tényleg eléggé talányos szerintem is. Bár pont ezért a könnyen tanulhatósága könnyítené is, mert azért csak könnyebb rávenni egy könnyen tanulható nyelvre népeket, mint nehezen tanulhatóra. De az szerintem is még előrébb van a listán, hogy egyáltalán hogyan is lehetne bevezetni, mert jelenleg a Föld népességének nagy része második nyelvet nem szándékozik tanulni és nem érdekelné semmiféle világnyelv. Egy afrikai földműves Afrika közepén semmit sem tudna kezdeni egy világnyelvvel, vagy legalábbis nem sokat.
"hogy egyáltalán hogyan is lehetne bevezetni egy világnyelvet"
De a nyelvek nem így működnek. Nem lehet őket "bevezetni". Kialakulnak. Úgy, ahogy. Nem logikusan, nem úgy, hogy amelyik egyszerűbb, az "győz", hanem teljesen kiszámíthatatlanul.
"mert nem állt mögötte egy komplett birodalom"
Vannak nyelvek, amelyek mögött szintén nem áll birodalom, mégis sokkal inkább használatban vannak, mint az eszperantó. Mesterséges nyelvek (akárcsak az eszperantó) is vannak ilyenek.
"mi az, hogy alkalmasabb? ez alatt mit lehet érteni így objektíven?"
"A 20. század első felében komolyan hittek abban egyes értelmiségiek, hogy a világnyelvnek kritériumai vannak, sőt tervezni is lehet világnyelveket."
Hát szerintem az angol nyelvnek igenis van olyan tulajdonsága, hogy ami miatt objektíven alkalmas világnyelvnek. Mégpedig az, hogy sok nyelvhez képest kifejezetten egyszerű, hogy a hétköznapokban nagyon alap dolgokban megértesd magad, azt igen rövid idő alatt el lehet sajátítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!