A nem-e szóhasználat miért idegesít ennyi embert, miközben ez nem is vészes? Ráadásul olyanokat is, akik úgy mondják, hogy "tőlem magasabb" ahelyett, hogy a helyes nálam magasabb kifejezést használná?
"A múltbéli helyesírás volt, ahogy volt, és kész, és az új szerint éljük tovább az életünket, end of story."
Nem helyesírásról beszélgetünk.
"Egyébként ezt az MTA szabályozza, hogy mi a helyes, és mi a helytelen"
Mi alapján?
"aszerint kell "művelnünk" a nyelvet"
Miért gondolja bárki is, hogy a nyelv művelésre szorul?
"ahol elvárt a nyelvi normák követése"
Mi alapján állítják fel a normát?
"Szóval az MTA figyeli a nyelvi változásokat, és amikor az MTA úgy látja, hogy a nyelvben történt annyi változás (egyszerűsödés, jövevényszavak átvétele, köznyelvbe beépülése, új szavak elterjedése, stb., tehát ezeket a változásokat javarészt maga a nyelvet használó közeg határozza meg), hogy azt már ideje egy kicsit "megrendszabályozni"
Jó, vegyük csak a jövevényszavakat. Mi számít jövevényszónak? Az "alma" például egy török szó. Kidobjuk? A "vicc" egy német szó. Kidobjuk? Az "információ" latin eredetű szó. Kidobjuk? A "podcast" egy angol szó. Kidobjuk?
"Egyébként az AkH-ban sokat merítenek más nyelvészettel foglalkozó könyvekből"
A nyelvművelés nem nyelvészet.
20-as, a 8-as valaszolo vagyok
a kerdesed "whataboutery", vagyis az a technika, amikor valaki egy kritikara vagy nehez kerdesre azzal valaszol, hogy felhoz egy masik temat es azt mondja, "miert nem arrol beszelunk, hogy..."
a "nem-e" es a "magasabb tolem" egyforman helytelen, de nem lesz a "nem-e" kevesbe helytelen attol, hogy a masikat is rosszul hasznaljak, nem tudom, altalanosan igaz-e, hogy ezen vagy azon akadnak ki tobben
szerintem mindenki nyelvhasznalataban vannak hibak, es 1. meg lehet a masiknak ezt ugy mondani, hogy nem esik rosszul, hanem segito szandeknak hangzik 2. el lehet fogadni es nem megsertodni, hanem tanulni belole
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!