Mi a papírnehezék és a levélnehezék? Melyiket mire szokták mondani?
A papíralapú levelek kupacban való tárolása szükségessé tette, hogy tegyenek rá valamit, ne repkedjenek, ha valaki kinyitja az ajtót, ablakot. Hivatalokban a dokumentumok, beadványok is kupacban álltak az asztal sarkán mielőtt rájuk került a sor. Bármilyen nehezebb, kb ököl méretű tárgy megteszi, persze az uraknak volt lehetőség nemes anyagot meg vésetet is választani.
Manapság olyan dolgokra mondják, hogy papírnehezék, aminek van valamennyi súlya, szép is (de nem annyira, hogy vitrinbe tedd), de tökéletesen haszontalan holmi.
Jesszus, a mai digitalis vilagban felnott egyeneknek figalmuk sincs mi volt csak 20 eve. Se szavakat, se targyakat nem ismernek fel.
Mikor en fiatal voltam, azert mi tanultunk az idosebbektol, tudtuk mirol van szo, meg ha mar nem is volt a mi vilagunkban. Igaz, mi beszelgettunk egymassal , olvastunk, korulneztunk magunk korul.
Régebbi nevén “ papírsúly” volt.
Mindenki értette. Az újabb kacifántos “papírnehezék“ szó röhejes. Ma is divat, és árulják a papírsúly gömböket, üvegbôl, kerámiából, stb készítve.
Még ma is “papírsúly”-nak hirdeti sok cég.
Érdekes, utolsó. Sose hallottam papírsúlynak. Félénk (É-Ny M.o.) mindig levélnehezék vagy esetleg papírnehezék néven futott.
Egyébként én ezért vagyok híve a régi könyveknek kötelező olvasmányként. Felső tagozattól kezdve. Lehet, hogy szótárazni kell a gitt, természetrajz, Grund, pakk, irka és hasonló szavakat, de legalább megismerkednek velük.
#4,
Mint írtam, én meg ezt a papírnehezék kifejezést nem hallottam, de még egymagábanna nehezék szót sem. Budapesten nôttem fel, Somogyban nyaraltam, mindig csak a papírsúlyt hallottam. Emlékszem a régebbiek vasból készültek, minden fajta formában, színben , súlyban.
Az angol is szó szerint paper weight - papírsúly.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!