Magyarul milyen kifejezéssel lehet azt mondani, amire angolban a “rabbit hole” utal?
Figyelt kérdés
Természetesen nem a nyúl lyukra gondolok szó szerint. Valami olyasmi a rabbit hole, mint egy ördögi kör, vagy sötét gondolatok, amiktől nem tudunk szabadulni.máj. 9. 15:08
1/5 anonim válasza:
Magyarul is létezik a nyúl ürege kifejezés.
2/5 anonim válasza:
A rabbit hole az Alice Csodaországban említett lyukra utal. Ha oda bemész, akkor ott felejts el mindent, amit eddig gondoltál, feje tetejére áll a világ, kiszámíthatatlan, beláthatatlan következményei lesznek. Van némi őrületre utaló felhangja is.
A nyúl üregét én magyarul még nem hallottam, nyilván ez is olyan szolgai fordítás, mint a "nem láttam jönni", "nem a legélesebb kés a fiókban", stb.
A "kinyitja Pandora szelencéjét" utal arra, hogy valaki elszabadít dolgokat, tehát valami nagyon más lesz (főleg rosszabb).
3/5 anonim válasza:
A "kinyitja Pandora szelencéjét" is ugyanolyan suta tukorforditas, mint amiket irtal.
4/5 anonim válasza:
Leszámítva, hogy Pandora szelencéje legalább a 16-17. század óta ebben az alakban forog a magyar nyelvben is. És bár az eredeti görögben még inkább hombár volt, a latinban is óriási agyag tárolóedény, az európai nyelvekben "kis dobozka" alakban terjedt el Rotterdami Erasmus kissé félresikerült fordítása nyomán. És míg a legtöbb nyelvben csak "doboz", nálunk a "szelence" egy sokkal specializáltabb kifejezés, szóval egyáltalán nem suta tükörfordítás, és főleg nem egy modern angol idióma tükörfordítása.
5/5 anonim válasza:
Into the rabbit hole -
bele a sűrűjébe,
a süllyesztőbe,
vakvágányra téved,
útvesztô
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!