Hogyan kell magyarul kiejteni ezt a szót: augusztus?
Figyelt kérdés
Az írásával nincs gond, tudom, hogyan kell leírni. Viszont hallottam már többféleképpen kiejtve, és nem tudom, melyik a helyes, hivatalos kiejtés.
Mindig félek, nehogy csúnyán nézzenek rám, ha rosszul ejteném.
júl. 8. 13:42
A kérdező szavazást indított:
augusztus
aagusztus (hosszan ejted az a-t)
algusztus
valami más, leírom
27 szavazat
1/7 anonim válasza:
Felénk, Szabolcs megyében Agusztusnak* mondjuk. Pl a mondjuk-ot is mongyuk* nak ejtjük.
2/7 anonim válasza:
Nem jellemző a magyar nyelvre, hogy két magánhangzót egybe hajlítsanak, de az autó és az augusztus szó az ilyen. Tehát úgy mondod az a-t és az u-t, hogy nem külön, megszakítva, hanem ugyanazon levegőkifújás alatt átmész egyikből a másikba. Konkrétan a szájcimpád nagy kerekből átmegy közben ilyen csücsörítőre. Nehogy már valaki ne tudja, hogy kell az autót kimondani...
3/7 anonim válasza:
Ha az a kérdés, hogy hogyan ejtem, akkor aagusztus. Ha az, hogyan kell hivatalosan ejteni, akkor augusztus, amiben az "au" egyetlen szótagot alkot, szóval olyan, mint a vau, nem pedig olyan, mint a kalauz, amiben az a és az u külön szótaghoz tartozik.
6/7 anonim válasza:
Én is aagusztusnak mondom, sose hallottam volna, h vki ejti az u-t benne.
7/7 Szándékos Bendegúz válasza:
Én az u ejtése nélkül lendületesen 2 g vel ejtem ki. Aggusztus.
Ez volt nálunk elterjedve, igy tanultam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!