Angolban honnan tudhatom, hogy az "a"-t [ə]-nek vagy [eı]-nek kell ejteni?
Figyelt kérdés
Mert tudom, hogy az egyiket hangsúlytalanban, a másikat hangsúlyosban, de mikor melyik? :S2010. okt. 31. 09:37
1/6 anonim válasza:
Érzésből. Nézz sok filmet eredeti nyelvvel, halgass zenét. Egy idő után magától fog jönni. Én speciel soha nem tanultam ilyen fonetikai jeleket, mégis tudok angolul.
2/6 anonim válasza:
Nagyon egyszerű: megnézed a szótárban. A ráérzés egy idő után működik, de a kivételekbe szótár nélkül könnyű belefutni. Olyan szavak is vannak, amikben mindkettő lehet, de nem mindegy mikor melyikkel ejtjük: ige = /eı/, melléknév = /ə/ az utolsó szótagban, pl. a moderate, separate, predicate.
3/6 A kérdező kommentje:
Jaa, én nem erre gondoltam, ezek mennek, hanem arra, hogy a határozatlan nvelőt, az "a"-t mikor hogyan kell ejteni ;)
2010. okt. 31. 10:50
4/6 anonim válasza:
hatáozatlan? azaz 'a' vagy 'an'?
5/6 A kérdező kommentje:
Nem azt, hogy "a" vagy "an", hanem hogy ha "a", akkor mikor hogyan kell ejteni...
2010. okt. 31. 13:26
6/6 anonim válasza:
[ə] - általában.
[eı] - hangsúlyozva, tehát kifejezve, hogy pl. EGY valamiről van szó és nem az összesről vagy A valamiről.
Az [eı]-t használják hivatalos(kodó), előkelő(sködő) beszédben is. Professzoros, pedáns, vagy egyenesen affektáló, sznob hatása van, de politikusoknál, tv-bemondóknál gyakori.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!