Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Az angolokat és amerikaiakat...

Az angolokat és amerikaiakat miért hívják angolszásznak?

Figyelt kérdés
Az oké, hogy angol, de a szászok németek

2024. jún. 27. 22:36
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Az angolszászok (Anglo-Saxons, a 9. században óangolul még Angul-Saxons) a mai Nagy-Britannia keleti és déli részeit az i. sz. 5. században megszálló germán törzsek, az anglik és a szászok, valamint a jütök etnikai egyesülési folyamatára utal. A bencés szerzetes, Béda úgy határozta meg az angolszászokat, mint e három germán törzs leszármazottait.

[link]

A szászok a hunok okozta népvándorlás idején a volt római Britannia provinciába az 5–6. században két hullámban érkeztek a Brit-szigetre. A germán törzseket először Vortigern, a britonok királya hívta be, hogy segítsenek neki az írek és a piktek elleni harcban. A szászokkal tartottak az akkor közelükben élő angli törzsek, valamint frízek,frankok és jütök is, akiknek ekkori lakóhelyének nevét máig őrzi a dániai Jylland. A szászok, utánuk pedig az óangolok voltak a legszámosabbak, ezért nevezzük az egész vándorlást az angolszászok betelepedésének és az angolszász kifejezés máig használatban maradt.

2024. jún. 27. 22:47
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Jól leírta #1. Annyit még, hogy ők leginkább nyugat-szászok (leszármazottai), akiket a kelet-szászok folyamatosan nyomtak nyugat felé.
2024. jún. 28. 19:28
 3/9 ludwigvan ***** válasza:
100%

Bocsánat, hogy okoskodok, de szerintem se az egyes, se a kettes válasz nem válaszolja meg a kérdést, hogy miért hívjuk angolszászoknak őket.

Nagyon érdekes, amikor például az angol-amerikai könnyűzenét hívják angolszász zenének. Merthogy az angolok meg az amerikaiak ezt egyáltalán nem hívják így.

Szerintem a válasz - de nem vagyok benne biztos, javítsatok ki, ha tévedek - annyi, hogy aki angolszászoknak hívja őket, az ezzel a szóval próbálja teljesen értelmetlenül és hibásan egy kalap alá venni az összes angolul beszélő országot.

2024. júl. 5. 18:37
 4/9 A kérdező kommentje:
Meg van pl a gazdaságpolitikában angolszász modell, kontinentális (európai) modell, skandináv modell. Az üzleti területen is sokszor megkülönböztetik, hogy az angolszász felfogás így gondolja, az európai meg így. A jogban is van angolszász jogrendszer és kontinentális jogrendszer. Ez elég jól látható is, hogy az angol-amerikai társadalom nagyon más, mint az európai.
2024. júl. 6. 03:12
 5/9 anonim ***** válasza:
36%

"Bocsánat, hogy okoskodok"

Valóban csak okoskodsz.

"szerintem se az egyes, se a kettes válasz nem válaszolja meg a kérdést, hogy miért hívjuk angolszászoknak őket"

Nos, igen, olvasni is tudni kéne. Ott van leírva, hogy rengeteg éve van olyan kifejezés, meg is indokolva, melyet magyarra elég pocsékul (csak tán nem te voltál?) angolszásznak fordítottak.

2024. júl. 6. 08:42
 6/9 ludwigvan ***** válasza:
65%
Ötös: kicsit személyeskedő köcsögségnek tűnik amit írsz, viszont arra nem tudtál válaszolni, hogy az angolok miért nem használják az Anglo-Saxon kifejezést, arra amire a magyarok angolszászt mondanak. Sem a zenében, sem a jogban, sem a többi felsorolt témában.
2024. júl. 6. 15:19
 7/9 anonim ***** válasza:
36%
Pedig nem az, itt idáig még csak te voltál köcsög.
2024. júl. 6. 22:46
 8/9 ludwigvan ***** válasza:
50%
Ugyan mitől voltam köcsög teszerinted? Hogy meg mertem elmlíteni, hogy az eddigi válaszolók nem a kérdésre válaszoltak. Hát, ez aztán tényleg nagy köcsögség.
2024. júl. 8. 22:16
 9/9 anonim ***** válasza:
Nem értem mit okoskodtok mindketten, az első világosan leírta. A mai angol nép 3 germán törzsből alakult ki: angolok, szászok, jütök, akik a mai Dánia területéről (Jütland) nyomultak be a brit szigetekre, miután a rómaiak kivonultak onnan.
dec. 4. 22:40

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!