Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért nem 'h-ázunk szavaink,...

Miért nem 'h-ázunk szavaink, szótagjaink VÉGÉN?

Figyelt kérdés

CSAK magyar nyelvre szól kérdésem.

Itt hál' Istennek sok helyesírás és (gondolom) nyelvszakértő van, engem rengeteget kritizálnak (LOL). .

#anyanyelv #élhangsúly #fonémakészlet
jún. 15. 09:35
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

"angol szintén ejti szótag elején és csak szótag végén!! a BESZÉDBEN viszont NEM EJTI."

. Az igen. Mit nem tudnak ezek az angolok.

De azért leírhatnád, melyik ejtést és mi alapján nevezed nyelvrontónak.

jún. 15. 14:42
 12/16 anonim ***** válasza:
0%

Helyesírásunknak négy alapelve van, minden szót ezek egyike alapján írunk le. Melyik alapelvet követi a juh írása?

Kiejtés szerinti? Nem.

Szóelemzés? Nem.

Egyszerűsítés? Nem.

Akkor marad a hagyomány szerinti. Hagyomány, azaz régebbi kiejtést tükröző. Ezek szerint régen ejtették a h-t a végén.

Érdekes, #10 szerint a nyelv romlásnak indult a h kiejtésével. Ezek alapján viszont ki kell mondanunk, hogy régen is romlott volt! Csak közben volt egy átmeneti h-t nem ejtő időszak, amikor megjavult a nyelvünk. (Irónia!)

jún. 15. 14:57
 13/16 anonim ***** válasza:
81%

"Egyébként h hangot csak úgy tudod kiejteni szavaink végén, ha HÁTRA TOLOD a SZÓHANGSÚLYT, ami hibás magyarul."

Akkor neked nyilván a potroh véghangsúlyos, ugye? Kétlem.

Mondjuk, az is elég meredek állítás, hogy az egyszótagos méh, juh szavak hangsúlyát az elsőről a hátsó szótagra tolják azok, akik kiejtik a h-t, mintha lenne különbség az első és az utolsó között...

jún. 15. 15:01
 14/16 A kérdező kommentje:
wikipedia.hu ezt a szócikket pl. nem én írtam : MAGYAR NYELV.
jún. 16. 02:49
 15/16 anonim ***** válasza:
thx, lolz 😂🙄
jún. 16. 05:46
 16/16 A kérdező kommentje:

#15 s a többire:

e hogy jön ide? BESZÉLT nyelvünket kérdezem, nem az írottat.

Kösz

Kösz

Számítástechnika » SMS - és így tovább... [link]

Kénytelen vagyok ezt megjegyezni, mert nagyrészt szóelemző is irott része méh ( MÉ) méhes ( MÉ HES)

juh ( JU ) juhász ( JU HÁSz s nem ("JUH ÁSz lolz)

érthetőbb már?

Ez egy egyszerű kérdés, lehetett volna igen, vs, nem a válasz de mintha nem ilyeneket olvasnék itt?!

a kiírtra tehát >

"Miért nem 'h-ázunk szavaink, szótagjaink VÉGÉN?"

bezsédben!!

(Nem írtam volna hozzá? Nem módosítom, de!! nem gondoltam, hogy külön le kell írni (megjegyzésben utaltam erre a kiírásnál))

+ de hát a kettő nem ugyanaz, nemde?

summa: tehát összegezve >>

MERT ILYEN a magyar HANGZÓ nyelv.

Bécsi- medencétől Bákóig, Moldváig,

Szerémségtől ( & Szörénytől) Árva vármegyéig, de a

Zsil-völgyében a bányászfalvakban és Bucuresti magyarjai se "h-áznak szavaink , szótagjaink végén.

ezt vélem a megjegyzéseitekből!

THX !!

#15 s a többire:

Kösz

Kösz

Számítástechnika » SMS - és így tovább... [link]

Miért nem 'h-ázunk szavaink, szótagjaink VÉGÉN?

summa: tehát összegezve >>

MERT ILYEN a magyar HANGZÓ nyelv.

Bécsi- medencétől Bákóig, Moldváig,

Szerémségtől ( & Szörénytől) Árva vármegyéig, de a

Zsil-völgyében a bányászfalvakban és Bucuresti magyarjai se "h-áznak szavaink , szótagjaink végén.

ezt vélem a megjegyzéseitekből!

THX !!

btw

Az e-médiumok "sármányjudtjai"? az már MÁS KÉRDÉS. OLYANOK mint a MAI eu-retkek BRÜSSZELIEN.

btw

Az e-médiumok "sármányjudtjai"? az már MÁS KÉRDÉS. OLYANOK mint a MAI eu-retkek BRÜSSZELIEN.

jún. 18. 12:36
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!