Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért nem 'h-ázunk szavaink,...

Miért nem 'h-ázunk szavaink, szótagjaink VÉGÉN?

Figyelt kérdés

CSAK magyar nyelvre szól kérdésem.

Itt hál' Istennek sok helyesírás és (gondolom) nyelvszakértő van, engem rengeteget kritizálnak (LOL). .

#anyanyelv #élhangsúly #fonémakészlet
jún. 15. 09:35
A kérdező szavazást indított:
ilyen a nyelvünk
nem mindegy?
6 szavazat
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
90%
Te érted, mit kérdezel?
jún. 15. 09:37
 2/16 anonim ***** válasza:
87%
Mi van?
jún. 15. 09:45
 3/16 anonim ***** válasza:
100%
Merth azh olyanh fleghmush lenneh.
jún. 15. 10:03
 4/16 anonim ***** válasza:
89%
Mit akarsz kérdezni?
jún. 15. 10:11
 5/16 anonim ***** válasza:
68%
Miért kritizálnak??? És mi az az élhangsúly?
jún. 15. 10:13
 6/16 A kérdező kommentje:

#4 & #5 > A szó eleji HANGSÚLNYOMATÉK (élhangsúly a szavakon), BOCSI, újra elolvastam az ászf-et, ezentúl lehetőleg semmilyen szakkifejezést nem fogok használni! thx az észrevételért!

Ez a beszédre vonatkozó kérdés, nyugodtan lehet kötekedni nagybetűkért, kiemelésért, okoskodásért etc... lolz

köszi gyorsak vagytok!!

jún. 15. 12:30
 7/16 anonim ***** válasza:
0%

Most annyi a kérdés, miért a szó elejént van a hangsúly? Ennyi?

Akkor a válasz: csak.

jún. 15. 12:42
 8/16 anonim ***** válasza:
81%

Ok, szóval csak trollkodsz.

Kezdj el élni.

jún. 15. 12:52
 9/16 anonim ***** válasza:

Ha h-zás alatt azt érted, hogy szó végén nem ejtjük ki a h-t, akkor ez nem igaz. Legalábbis olyan értelemben nem, hogy valamely fonológiai szabály tiltaná. A doh, potroh végén pl. mindig ejtjük. A méh végén valaki ejti, valaki nem. Az azonos alakú MÉH végén mindenki ejti.

Az egy gyakori fejlemény a nyelvekben, hogy a szóvégi h lekopik. De míg más nyelvekben ez minden szónál megtörtént, addig a magyarban csak bizonyos szavaknál, pl méh, juh, de ezeknek is létezik, sőt, talán terjed is, a h-val ejtett változata.

jún. 15. 13:10
 10/16 A kérdező kommentje:

Lenne egy hozzáfűzni valóm:

akit nem érdekel, ne fárassza magát.

thx!

Magyar nyelven nem ejtjük ki a normál magyar h hangot szóvégén, az átvett szavakban se, amint beépülnek nyelvünkbe: l.pl.:

(nagybetű jelzi a kiejtést magyarul itt, oksi?)

TEKNIKA technika

MEHANIKA mechanika

OLÁ oláh

régi magyar szavaink > segítenek ebben

MÉ méh (mézelő méh) anyaméh, méhrák, stb...

JU juh

JU HODÁLY juhhodály pl.: "A hagyományos juhtenyésztés épületei közül a legfontosabb a juhhodály (juhakol), amelyben a tenyésztés, továbbá a hizlalás történik"...

vagy a hangzó beszéd > idegenebb eredetű neveinknél pl.

DONÁNYI (Dohnányi személynév)

PEJAK (Pejach személynév)

PEKLOV (Pechlov személynév)

Most utánanéztem, ti is (kötekedők) megtehetnétek >

szemita nyelvek kétféle h hangot ejtenek,

germán nyelvek 3 féle h hangot ejtenek,

szláv nyelvek 2 h hangot ejtenek pl.!

(többnyire; a kiejtést írom itt, nem az írásmódot.. oksi?? csak a kötekedőknek!! )

Magyarban

magánhangzó elött, hozzájáruló rag, jel esetén viszont ejtjük a normál magyar h hangot is de nem hangsúlyosan, mivel szótag eleji, de nem szókezdő.

Nemigen tűnt fel még nektek?

Ilyen nyelv még a farancia (az a szó elején se ejti) , de az

angol szintén ejti szótag elején és csak szótag végén!! a BESZÉDBEN viszont NEM EJTI.

Segítettem?

Köszönöm a NORMÁLIS VÁLASZAKAT.

#10-ES, IGEN AZ E-MÉDIUMAKBAN ÉN NAGY KATALINTÓL halottam ezt a nyelvrontó HIBÁS EJTÉST ELŐSZŐR, pár éve. A

MONDATHANGSÚLYRÓL is írok ENNÉL EGYSZERŰBBEN EGY KÉRDÉST ezért.

Nyelvőröknek:

Nyugi nem az idegen szavak rongálják nyelvünket!! l. Balázs Géza, Grétsy László & Lőrincze Jajos, Montagh Imre munkái alapján nyugodtan kijelentem ezen véleményem!!

Egyébként h hangot csak úgy tudod kiejteni szavaink végén, ha HÁTRA TOLOD a SZÓHANGSÚLYT, ami hibás magyarul.

De van egyféle "jés h" hang nyelvünkben, ami nem JELENTÉSMEGKÜLÖNBÖZTETŐ, ezért nem is jelöljük:

kapj

csukj

zárj

esetén, nem semmi!! ugyi'?!

Nem kell különösebb végzettség, iskola, tananyag, kíséreljétek élhangsúlyosan kiejteni... tessék >

Persze csak az, akit ÉRDEKEL az ilyen dolog média leendő művelői például?

kíséreljétek élhangsúlyosan kiejteni... tessék >

jún. 15. 14:29
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!