A hatarontuli magyarok miert tesznek ugy, mintha nem ertenek az ottani nyelvet?
En nagyon nyitott ember vagyok es vannak barataim romaniabol, ukrajnabol, szerbiabol es szloveniabol is, akik eredetileg magyarok, de hataron tuliak. Es kb mindenki tagadta, hogy o erti az ottani orszag nyelvet, max 1-2 feliratot, el sem tudtam kepzelni hogy lehetne igy boldogulni, aztan szepen lassan mindenkirol kiderult, hogy beszeli az orszag nyelvet is, csak titkolja. Pl egyik baratnommel mentem szerbiaba es megallitott a szerb rendor es nem tudtam mit akar tolem es amikor mar hatra tette a kezemet hogy bevisz, akkor szolalt meg folyekonyan szerbul a baratnom es tisztazta a felreertest. Aztan romaniaban is volt valami gond egy boltba es a romanok rank mutogattak hogy loptunk, en egy budos szot nem ertettem, azt hittem a baratom se, aztan amikor baj volt, hirtelen tokeletes romansaggal elkuldott mindenkit az annyaba es rendesen tudott veszekedni veluk.
De ha nem itelem el oket, hiszen a barataim, minek titkoljak? Meg amugy is minek titkolni? Egyertelmu ha magyar vagy ha nem, ha ott elsz, boldogulas szempontjabol nagyon fontos az anyaorszag nyelve, ez olyan mintha kikoltoznek pl olaszorszagba es en csak azert is magyar vagyok es nem szolalok meg olaszul, inkabb csak a magyarok tarsasagat keresem, lehetetlen hosszutavon boldogulni..
#4,
Azok már nagyon régen nem magyar földek, az ottlakó emberek nagyszūlei voltak talán magyarok.
mert magyar kormányok hosszú sora tömi a pénzt ezeknek a kisebbségi területeknek a vezetőinek a zsebébe, hogy propagálják a magyar nyelvet, vegyék el a kitörés minimális lehetőségét is, azáltal, hogy ellehetetlenítik, hogy megtanulják a saját országuk nyelvét. nyomorban, elszigetelésben tartott, iskolázatlan szavazók, akik pontosan tudják, hogy az őket pénzelő entitástól függenek, természetesen azt teszik amit parancsolnak nekik, hiszen nem engedelmeskedni nem opció.
nem csoda hogy minden szomszédos ország rühell miatta minket, nekik se vicces egy írástudatlan, nyelvet nem beszélő, gazdaságilag, szociálisan csak koloncként lógó holtsúlyt magukkal vonszolni...
A határokon túl csak tömbben tud megmaradni a magyarság, mert a szórvány hamar asszimilálódik.
Tömbben élve majdnem olyan, mintha Magyarországon élne. A többségi nyelvet hallhatja tévében, rádióban. De az iskola nyelve magyar, a boltban magyarul beszélnek, a munkatársak is magyarok. Hivatalba tolmácsot visznek. Az ország nyelve iskolában tanult idegen nyelv. Az ördög a módszerben rejlik! Kétféle módszer egyikét használják:
* Úgy tanítják a nyelvet, mintha már eleve tudnák.
* Úgy tanítják a nyelvet, mint Magyarországon: nagy csoportokban, kevés beszéddel.
Tudjuk ezekről a nyelvekről, hogy egészen másként épülnek fel, másként működnek, mint a magyar nyelv. Éppen ezért nehezek a magyarok számára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!